fredag den 15. august 2014

Mere F-16

Jagerfly dumpet

F-16 testes i Grønland. Foto: Arktisk Kommando
Forleden fortalte jeg om militærets forsøgsflyvninger med F-16 jagere i Grønland.

Ideen var at bruge de meget hurtige fly til at afdække store områder for eksempel i forbindelse med SAR-opgaver som eftersøgninger.

De foreløbige resultater peger på, at F-16 ikke er velegnet til opgaverne i Grønland. Flyene er simpelthen ikke store nok til både at bære de store mængder brændstof, som afstandene kræver - og så samtidigt bære de forskellige sensorsystemer, der bruges i forbindelse med eftersøgninger.

Jagerfly over højhusene i Nuuk. Foto: Erla Winther
Men det ændrer ikke ved, at piloterne har haft en god tur - og der er kommet mange flotte fotos ud af turen. Fighter Wing Skrydstrup har efter turen blandt andet produceret en fed video, hvor man følger et fly fra Kangerlussuaq og op til Ilulissat isfjord. Et enkelt glimt af Nuuk set fra luften bliver det også til. Videoen har nogle helt fantastiske billeder fra tundralandskabet ved Kangerlussuaq og fra indlandsisen med blandt andet DYE-2. Lad nu være med at tro, at det er klimaændringerne, der har fået indlandsisen til at sprække. Sådan ser den altid ud sidst på sommeren.

Husk i øvrigt at vælge HD og fuld skærm, når det ser videoen.

For befolkningen i Grønland har det også været en oplevelse at møde det danske forsvars skarpeste våben. Blandt andet min gamle ven Erla Winther, der tog billedet af flyene, mens de passerer nogle af højhusene i Nuuk. Hun skriver på facebook, at hun væltede over møbler og legetøj for at tage billedet med sin I-pad. Jeg forstår hende - for det er bestemt ikke hver dag, man ser jagerfly på de kanter.


Ingen kommentarer: