Bagværk til kaffemikken
Dette stykke bagværk smager himmelsk - og det bliver slet ikke ringere, hvis det bliver smurt med et solidt lag tandsmør, som man har for vane visse steder i Grønland.
Kaffemik er en væsentlig del af den grønlandske kultur. Ordet er dansk. Et lydefterlignende ord der sprogligt set ikke giver mening på grønlandsk. På grønlandsk siger man for eksempel kaffiqarpunga - jeg har kaffe - og underforstået, at man har noget, der skal fejres med kaffe, og hvor invitationen er ganske åben, for eksempel gennem opslag i Brugsen eller på Facebook.
Ikke desto mindre er kaffemikken en væsentlig del af den sociale virkelighed i Grønland. Det bruges ved fødselsdage, første skoledag, konfirmationer og andre store begivenheder.
En rigtig kaffemik tager det meste af dagen for værterne, men det er ikke meningen, at gæsterne skal blive der hele tiden, for de grønlandske boliger er ofte små, så der er ikke plads til så mange gæster ad gangen.
Så man kommer forbi, afleverer en lille gave, sætter sig til bords, hvor der nu er plads, smager høfligt på alle kagerne og roser gerne traktementet - og så går man igen, så der kan blive plads til de næste gæster.
Der er nogle klassikere på bordet. Som oftest altid boller med smør, lagkage, et eller andet med sortebær - og så altså den berømte grønlandskage, der egentlig bare er sødt hvedebrød. Her er opskriften: Man tager 1/2 liter vand, 1 kilo mel, 200 gram sukker, 200 gram rosiner, 200 gram margarine eller smør, 50 gram gær, 1 teskefuld salt. Rosiner, sukker og vand opvarmes i en gryde. Smørret smeltes, og gæren opløses i lunkent vand. Alle ingredienser blandes, dejen æltes sammen og stilles til hævning i en times tid. Dejen fordeles i en brødform eller en bradepande og efterhæver i en halv time. Pensles eventuelt med æg. Kagen bages ved 200 grader i 40-50 minutter.
1 kommentar:
Så godt ♥️
Send en kommentar