søndag den 24. juli 2011

Leopardsnegl

Se godt på sneglen til venstre. Det er en leopardsnegl og en rigtig "dræbersnegl", som har vist sig at være havejernes bedste ven i kampen mod den iberiske skovsnegl - bedre kendt som dræbersneglen.
Sådan i halvmørket ved skumringstid, hvor alle sneglene vælter frem, kan det måske være lidt svært at se forskel - og der bliver sikkert dræbt en del uskadelige snegle på den konto. Men det betaler sig nu at se ordentligt efter, for netop leopardsneglen er i følge en norsk undersøgelse en af de mest effektive bekæmpere af dræbersnegle.
Leopardsneglen, der også kaldes kældersnegl eller plettet gråsnegl, trives ikke godt sammen med dræbersneglen - og det ser ud til, at det er den grå kæmpe, som vinder. Den spiser dræbersneglens æg, og den spiser også ungerne, samtidig med at den bider og sårer de voksne dræbersnegle - altsammen med det resultat, at dræbersneglene går tilbage i områder, hvor der er leopardsnegle.
Så det kan altså betale sig at se sig godt for, når man er på sneglejagt i haven. I min have har vi desuden en del vinbjergssnegle, så det er udelukket at bruge gift - bekæmpelsen af dræbersneglen, der er ganske talrig i området, må altså foregå manuelt. Syv, ni, tretten og bank under bordet - ind til nu har jeg kun haft en god halv snes stykker i år, så måske har indsatsen de forrige år allerede båret frugt.
På billedet ses leopardsneglen sammen med en dræbersnegl - antog jeg i hvert fald - men helt sikker er jeg nu ikke. Det kunne også godt være en brun skovsnegl. Vil man være helt sikker, har Naturstyrelsen lavet en net-nøgle til at bestemme havens snegle.

Jesper

Send en kommentar