tirsdag den 5. august 2014

Fra arkivet: Fiskenæsset

Folketinget i Qeqertarsuatsiaat

Qeqertarsuatsiaat - Fiskenæsset - "Den knap så
store ø" ligger 160 km syd for Nuuk.
Dagens royale besøg i Qeqertarsuatsiaat fik mig en tur i arkivet. For kronprinsfamiliens besøg i Fiskenæsset, som bygden hed på dansk i gamle dage, har tidligere haft fint besøg fra Danmark.

Niels Sindal, MF (A) får sig en snak
med en af beboerne på alderdomshjemmet.
Blandt andet for nøjagtig ti år siden i 2004, hvor Folketingets orienteringsrejse også gik forbi den lille, men driftige bygd.

Qeqertarsuatsiaat var før kommune-reformen den sydligste bebyggelse i den gamle Nuup Kommunea, hvor jeg som bekendt i en årrække var informationschef.

Myldretid i Qeqertarsuatsiaat.
Og da MF'erne i sin tid meldte deres ankomst, blev jeg sendt til bygden for at organisere besøget.

Det var ikke uden problemer, for der var kun skib til og fra Nuuk hver fredag nat - og besøget fandt sted tirsdag eftermiddag, så det blev til et par dages ophold - godt og vel - i bygden i den forbindelse.

Hjemturen var til gengæld ikke noget problem - for den havde Søværnet lovet at sørge for med Lynx-helikopteren fra inspektionsskibet Triton, der tjente som opholdssted for de omrejsende folketingsmedlemmer.

Jeg ankom Fiskenæsset lørdag morgen - og blev indlogeret i den kommunale indkvartering. Weekenden gik med gåture i den lille bygd - og adskillige besøg på den lokale grillbar, hvor jeg hver gang nød en Kung Fu-is. Det blev til mange is.

Kommunekontoret i Fiskenæsset.
Mandag morgen var der møde med bygdebestyrelsen - og vi fik alle detaljer på plads ganske hurtigt. Om eftermiddagen forbarmede en fisker sig over mig og sejlede mig over til en ørredelv, hvor jeg fangede fem flotte fjeldørreder på spinner (Mepps nr. 5 - altid sikker til fjeldørreder).

Tirsdag eftermiddag ankom Triton til Qeqertarsuatsiaat ganske planmæssigt - og besøget gik som smurt. Desværre var helikopteren gået i stykker, men jeg fik en plads i infirmeriet på Triton og afgik samme aften mod Nuuk.

Torsdag den 23. september skrev jeg denne historie (jeg har heldigvis gemt alle mine gamle manuskripter) på Nuup Kommuneas hjemmeside:

Fiskenæsset fik fint besøg
Folketingsmedlemmerne blev
sejlet i land med gummibåd fra Triton.
Tirsdag fik Qeqertarsuatsiaat besøg af otte folketingsmedlemmer, der i øjeblikket er på orienteringsrejse i Grønland.

Bygdebestyrelsen var vært ved arrangementet, der blandt andet bød på et besøg i bygdens stensliberi, skindsystuen og ældrekollektivet. Desuden orienterede bygdebestyrelsesformanden Jonathan Jakobsen om Qeqertarsuatsiaats 250-årige historie og bygdebestyrelsens samarbejde med kommunalbestyrelsen i Nuuk.


Folketingsdelegationen i stensliberiet, mens en
rubinmine stadig kun var noget, man drømte om. Minen er
netop blevet en realitet i år.
Folketinget gennemfører hvert år en orienteringsrejse til Grønland for nogle af medlemmerne. Turen bringer folketingsmedlemmerne vidt omkring i det grønlandske samfund. I år har man foruden Qeqertarsuatsiaat besøgt blandt andet den nye guldmine ved Nanortalik.

Turen foregår med den danske marines inspektionsskib Triton, der er for stor til at gå ind i den diminutive havn i Fiskenæsset. Folketingsmedlemmerne blev derfor iført overlevelsesdragt og redningsvest og landsat med gummibåd.

Folketingsmedlemmerne besøgte også fiskefabrikken.
Bloggeren benyttede lejligheden til at fange
en håndfuld fuldfede fjeldørreder.

Ingen kommentarer: