tirsdag den 19. august 2014

Hjelm

Et ægte ikon

Ikon er i vore dage blevet et temmelig slidt ord.

Enhver betydende stjerne inde for sit felt bliver betegnet som ikon - rockikon, sportsikon og så videre. Men i virkeligheden er et ikon en afbildning af for eksempel Jesus eller Jomfru Maria på træ - og brugt især i den russiske ortodokse kirke.

Herfra har ordet så bredt sig til blandt andet ikonografien, der er læren om brug af billedlige symboler i kunst og kommunikation. I den kommercielle kommunikation bliver betydningen endnu bredere og kan blandt andet betegne små betydningsbærende tegn, som for eksempel symbolerne på de virtuelle trykknapper, der også findes her på siden.

Et af de mest brugte ikoner i dagligdagen er hornene på en vikingehjelm. For ser vi en hjelm med horn, er vi ikke i tvivl om, at det er en vikingehjelm - og det på trods af at vikingerne slet ikke bar hornede hjelme. Arkæologerne har i hvert fald kun fundet en hornhjelm fra vikingetiden, hvorimod man har fundet en del hjelme af typen fra jernalderen.

Sandsynligvis brugte vikingerne slet ikke hjelme - og i det omfang de gjorde det, var det upraktisk med horn, der kun kunne gøre en kriger mere sårbar. Ikke desto mindre er en rigtig vikingehjelm en hjelm med horn.

Det så vi tydeligt, da jeg for nogen tid siden var på spejderlejren "The vikings strike back" på Stevninghus. Her var der masser af hornede hjelme - hvoraf de flestes proviniens slet og ret er en legetøjsbutik.
Men skidt være med det. Det er jo bare noget, vi leger - ikke en forelæsning.

Her har jeg samlet en stribe fotos af vikingehjelme, som så dem på Stevninghus denne sommer ...
Ingen kommentarer: