mandag den 4. august 2014

Økologisk hækkeklip

En ide til den dovne haveejer

Søndag morgen kastede jeg mig frådende over
 bøgehækken. Nu skulle den dæl'me klippes.

Man skal kende sine begrænsninger, så jeg iler til med at indrømme, at jeg - der ellers har nemt ved de fleste ting - simpelthen ikke kan finde ud af at køre med trailer.

Det er lidt af en handicap, når man bor på landet. Ikke alene må man lide at blive drillet af naboerne, fordi bilen ikke er forsynet med jydekrog. Det er også besværligt, fordi man er afhængig af andre, når der blandt andet skal klippes hæk, og affaldet skal køres bort.

Ikke desto mindre kastede jeg mig over bøgehækken søndag morgen. Klippes skulle den - og jeg havde fået et økologisk fif til at løse affaldsproblemet.

En time senere var arbejdet gjort - og alle spor slettet.
Generelt har jeg ikke meget fidus til økologer og deres småreligiøse forestillinger om gødning og ukrudtsmidler - men økologer er som regel også dovne og nærige, så lidt kan man da lære. De fleste nyskabelser i denne verden begås som bekendt af dovne og nærige mennesker.

Bøgehækken danner skel til naboen mod syd - og følger de meste af skellet langs græsplænen. Og det er græsplænen, der er fidusen.

For afklippet kan køres ned i plænen, hvis man råder over en græsslåmaskine af bioklipper-typen. Den findeler græsset, så man ikke skal rive græs efter slåningen, men derimod lader græsset ligge til gavn for græsplænen og omsætningen af gødningsstoffer.

Den egenskab kan selvfølgelig også bruges til bøgegrene. Så da jeg var færdig med klipningen, kørte jeg simpelthen over grenene med græsslåmaskinen. Først på højeste klippehøjde - og så en gang til i normal højde.

Bøgegrenene forvandles til flis, der er noget grovere, end normalt afklip fra græsplænen, så bagefter fejede jeg de største stykker ind under bøgehækken. Her kan det nu ligge og formulde - til gavn for hækken - og forhåbentlig også til skade for ukrudtet. Det er økologi i praksis - for det handler jo om ikke at fjerne gødningsstoffer for jorden. Så sparer den nærige økolog gødning - og den dovne slipper for en tur på genrbugspladsen med affaldet.

Hele operationen tog en times tid. Det er så nemt, at det fremover bliver svært at mobilisere nogen som helst undskyldning for ikke at klippe bøgehækken...

Ingen kommentarer: