søndag den 6. oktober 2019

Nuuks Plads

Undergrunds-nyt

Nuuk har fået sin helt egen plads i København. Det skete sidste søndag, hvor Københavns metro blev udvidet med en ny såkaldt citylinje, der forbinder bydelene i den centrale del af hovedstaden.

En af stationerne hedder Nuuks Plads, og det er ikke helt tilfældigt, fortæller pressekoordinator Kåre Møller Madsen fra metro-selskabet.

- I de første planer hed stationen ”Ved Landsarkivet”, men Vejnavneudvalget i København ville gerne sende en hyldest til Grønland. Så da stationen ligger i nærheden af både Hans Egedes Gade og Godthåbvej blev det besluttet, at den nye plads på grænsen mellem Nørrebro og Frederiksberg skal hedde Nuuks Plads.

Den nye station ligger ud til Jagtvej og er et imponerende bygningsværk, der ikke minder meget om busstoppestederne i Nuuk. Perronerne ligger i 20 meters dybde og arkitekturen under jorden er dels præget af rulletrapperne, der fører op til jordens overflade, og vægbeklædningen, der er udført i sort, grå og brun skifer.

- Oprindeligt ville vi gerne have brugt grønlandske sten til stationsrummet, men det var hverken teknisk eller økonomisk muligt, fortæller arkitekt Nille Juul-Sørensen fra arkitektfirmaet Arup.

- Men farvevalget skal gerne give mindelser om farverne på det grønlandske fjeld, forklarer arkitekten, der bevidst er gået uden om alle ideer om isfjelde.

- Vi har ikke ønsket af lave stationen som en grønlandsk kliche, men noget, der minder den københavnske befolkning om Grønland. Nu har vi sat Nuuk på bykortet – og nu er det så op til københavnerne, om det skal bruges til nogle særlige grønlandske arrangementer, siger arkitekten.

Den nye cityring i København er 15,5 km lang med 17 stationer. Anlægsarbejdet blev pågyndt i 2009 og har kostet godt 22 milliarder kroner. Det forventes, at cityringen vil transportere 300.000 passagerer om dagen.

Artiklen er bragt første gang på Sermitsiaq.AG 6. oktober 2019.

Ingen kommentarer: