tirsdag den 22. oktober 2019

Vandrefalk

Verdens hurtigste fugl

Mens resten af Nordjylland fulgte Rubjerg Fyr på sin vandring gennem ørkensandet, passede jeg den daglige dont og lavede et interview i Vadum.

På vej hjem ved middagstide så jeg ved Kytterne en rovfugl, der flere gange slog ned over en flok krager i et træ, så jeg lindede på speederen. Da jeg standsede bilen, lettede alle kragerne pludselig - lidt til min store overraskelse, for så sky plejer de ikke at være - men da jeg kiggede nærmere efter, sad rovfuglen i træet og ventede lige så stille på fotografen.

Så det blev et par drømmeskud af en fugl, som jeg umiddelbart antog for at være en musvåge, selv om adfærden og vingeformen ikke helt passede. Der var også et eller andet med fjerdragten og næbbet, der ikke stemte, så her til aften søgte jeg råd hos Hans, der er noget klogere på fugle end jeg.

Til min store overraskelse viste det sig at være en vandrefalk. Den havde slet ikke været inde i mine overvejelser, for det er en relativ sjælden fugl - 10 til 15 ynglepar i Danmark i følge DOF's hjemmeside. Så jubelen kender ingen grænser...

Vandrefalken er i øvrigt verdens hurtigste fugl, der kan nå op til 390 km/t. når den styrtdykker efter bytte. DOF fortæller, at vandrefalken blandt andet kan kendes på den sorte skægstribe under øjet. Og Hans tilføjer, at det er en ungfugl, fordi brystet er længdestribet i stedet for tværstribet, og farven er mere brun end grå.

6 kommentarer:

T Agersted sagde ...

flotte skud, troede ikke de fandtes i Jylland

Jesper Hansen sagde ...

Hej Torben
Den findes sandelig også i Jylland - og også Nordjylland - og Limfjordens skrænter er et godt bud på fremtidige ynglepladser. Se mere her: https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=1665

Mads Christensen sagde ...

Super skud. Tillykke, Jesper. Tak for den ledsagende tekst.

Jesper Hansen sagde ...

Tak, Mads...

Else Marie sagde ...

Flotte billeder. Der har de sidste par år været et ynglende par på Nordjyllandsværket i Aalborg. Denne sommer havde de to unger. De byggede ikke nogen rede, og æggene var lagt direkte på tagpappet i et hjørne. Ungerne blev ringmærket midt i juni, så vidt jeg husker.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Else Marie. Tak for rosen. Vandrefalkene på Nordjyllandsværket er blandt andet omtalt i denne artikel: https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=1665