mandag den 14. oktober 2019

Høstfest

Tak for den gode høst

Stemning og fest på Øland.
Høstfesten er en af de smukkeste traditioner herude i det landlige Danmark. En sammenkomst, hvor man fejrer, at høsten er i hus, og bonden siger tak for det gode arbejde. Og nogle sender måske også en tak til Skaberen, som har ladet både solen skinne og regnen regne i passende mængder over agrene.

Ingen høstfest på Øland uden hestebaren.
I gamle dage blev høstfesten altid holdt lige omkring mikkelsdag - 29. september - der også var en de såkaldte skiftedage, hvor karle og piger kunne skifte til en ny arbejdsplads.

Mikkelsdag var før helligdagsreformen en helligdag til ære for ærkeenglen Mikael, som man skulle stå sig godt med, hvis man ville have en plads i himlen.

Høstfesterne kunne være ganske løsslupne med livlig aktivitet i både halmen og buskene nær festen. Erfaringen sagde, at kødets lyster på dette tidspunkt af året kun sjældent resulterede i småfolk.

Årsagen kendte man naturligvis ikke dengang, men videnskaben har fundet ud af, at der er noget om snakken. Der blev i perioden op mikkelsdag høstet humleknopper til den ølproduktion, der var på alle gårde. Humleknopperne, der er humlens hunblomster, indeholder et østrogen-lignende stof, der forstyrrer ægløsningen hos pigerne - akkurat som P-piller. Og da humlehøsten var kvindearbejde, havde mange af pigerne haft kontakt med humle, så de var beskyttet mod uønsket graviditet i den periode.

En stor tak til John, der for 31. år i træk lagde
 maskinhus til begivenhederne.
Lørdag holdt vi høstfest på Øland - og det blev en god og traditionsrig fest, selv om vi - som de ordentlige mennesker vi er - ikke var så løsslupne som forne tiders bønderpiger og -karle.

Høstfesten var helt efter bogen: Ølandssang, madkurve, amerikansk lotteri, hestebaren og dans til god musik med Peter Olsen. Det var 31. gang, at John lagde maskinhus til denne årlige Østerby-begivenhed - og han modtog som sædvanligt stor tak for værtsskabet.

Høsten er i hus. Parcellens resultat af
Nordeuropas største amerikanske lotteri.
Det amerikanske lotteri til høstfesten på Øland er noget helt særligt. Det er nok Nordeuropas største, og Dina og jeg har altid en lille konkurrence om, hvem der hjemfører flest gevinster. Høsten i det amerikanske lotteri var ikke så stor som tidligere år, men jeg kunne da med stor tilfredsstillelse konstatere, at jeg scorede to gevinster mod Hjemmestyrets enlige præmie. Man har jo ikke helt tabt tavet endnu...
Bjarne førte an på dansegulvet med stort engagement.
Og så blev der tid til en svingom med mutter...
Blaffersangen...

2 kommentarer:

Ole Abrahamsen sagde ...

Sjov historie om " Humleknopper " altid en fornøjelse at læse dine indlæg Jesper

Jesper Hansen sagde ...

Tak for rosen...