lørdag den 26. oktober 2019

Pommes frites

Tømmermandsmad

Jeg var lidt vingeskudt lørdag efter en aften i sildelauget, så det var oplagt at springe over, hvor gærdet var lavest med en gang såkaldte hotwings fra fryseren. Det er fabriksmarinerede kyllingevinger med barbecue-smag. Nem og hurtig mad, der laver sig selv i ovnen.

Til gengæld springer jeg ikke over det lave gærde, når det kommer til de pommes frites, som er en del af tømmermandsmaden. For de hjemmelavede fritter er bare så meget bedre end de købte.
Det er heller ikke det store arbejde - men det skal forberedes i god tid.

Sådan gør jeg:

Jeg tager et passende antal bagekartofler - fire er rigeligt til to mennesker - og skræller dem. Herefter skæres de i stave og lægges i koldt vand et par timer for at trække stivelsen ud af kartoflerne. En times tid før spisetid breder jeg kartoffelstavene ud på et viskestykke og lader dem dryppe ordentligt af. Måske hjælper jeg dem lidt på vej ved at duppe dem med køkkenrulle.

Så hælder jeg lidt rapsolie i en skål sammen med en teskefuld salt. Her vender jeg så kartoflerne i, så de er dækket af et tyndt lag olie. Kartoffelstavene bredes ud på en bageplade med bagepapir, så de lige nøjagtig ikke rører hinanden. Så sætter jeg dem i den forvarmede ovn på 200 grader, og voila - efter cirka en halv time har jeg de sprødeste og mest lækre pommes frites, man kan tænke sig.

De fleste viger tilbage fra selv at lave pommes frites, fordi det normalt indebærer friture og tilhørende stank af grillbar, men så vidt behøver man altså ikke at gå. Bare på bagepladen med dem - så er der tømmermandsmad, som vi kalder det her i huset, på en halv time...

Ingen kommentarer: