tirsdag den 8. oktober 2019

Drabet på en spejder

Mindehøjtidelighed

Merete Raetzel Breaa (forrrest) uddelte tre donationer
 fra Richard Raetzels mindefond. Modtagerne var fra venstre 
Ulla Madsen, Valdemar Atterdag Gruppe i Gistrup, Kurt Keldorff
fra Nordjysk Spejdermuseum, Gert Simonsen og Heidi Hoff 
fra Sofiendal Gruppe samt Mette Pilegaard fra Valdemar Atterdag.

75 års-dagen for drabet på Aalborg-lægen og spejderlederen Richardt Raetzel 7. oktober 1944 blev markeret ved en højtidelighed i Gildeborgen i Hasseris.

Ved højtideligheden blev der uddelt tre donationer fra Richard Raetzels Mindefond, der støtter spejderarbejdet. Pengene blev overrakt af Raetzels barnebarn Merete Raetzel Breaa.

- Drabet på Raetzel var et såkaldt clearingmord, hvor tyskerne og deres danske håndlangere hævnede en stikkerlikvidering. Raetzel var meget aktiv i Det Danske Spejderkorps, hvor han på drabstidspunktet var divisionschef i Nørrejyske Division. Efter drabet blev der oprettet en mindefond på initiativ af blandt andre Raetzels spejderkammerat, chefredaktør Alf Schiøttz-Christensen, Aalborg Stiftstidende, fortalte gildebroder Jørgen Orlien til mindehøjtideligheden, hvor der også blev vist film fra spejderarbejdet under krigen.

Siden oprettelsen har Richard Raetzels Mindefond uddelt over 300.000 kroner til spejderarbejdet i Nordjylland, uddelinger som alle er tildelt efter fortjeneste. Årets donationer var hver på 5.000 kroner.
  
Drabet på Raetzel fandt sted på hjørnet af Rosenlundsgade og Aagade i Aalborg, hvor der nu er en mindeplade for den dramatiske begivenhed. I dagens anledning blev mindepladen om eftermiddagen dekoreret med flere kranse.

I midten af firserne boede jeg i Rosenlundsgade, og jeg passerede dagligt mindepladen, der sidder på muren til et hus, hvor der dengang var en smørrebrøds- og delikatessebutik i kælderen. Jeg har hentet adskillige kilo tatar, hjemmelavede salater og håndskåret pålæg i den butik...

Uddelingerne fra Richard Raetzels mindefond gik til Sofiendal Gruppe, Valdemar Atterdag Gruppe og Nordjysk Spejdermuseum.

Sofiendal Gruppe som påskyndelse for det initiativ, som er udvist ved genskabelse af tidligere Sofiendal Gruppe i et lokalområde, som er under kraftig byudvikling og med et stort medlemsgrundlag. Med den økonomiske håndsrækning håbede fonden, at være med til at skabe grobund for udvikling og udbredelse af spejderideen til gavn for børn og unge i lokalområdet.

Valdemar Atterdag Gruppe tildeltes en donation som anerkendelse for den store indsats, der gennem mange årtier, og på grundlag af de grundlæggende principper for spejderbevægelsen er udvist for forsat at udvikle, styrke og udbrede kendskabet til spejderideen til gavn for børn og unge i Gistrupområdet.

Nordjysk Spejdermuseum blev tildelt donation som erkendelse for det store arbejde, der udføres med indsamling og arkivering af effekter og beskrivelser omkring spejderarbejdet især i det Nordjyske område samt for arbejdet med bevarelse af gamle smalfilm ved overførsel til moderne digitale medier, således at eftertiden kan opleve øjeblikke fra den svundne tid.

Ingen kommentarer: