onsdag den 30. oktober 2019

Kåte og lauvu

Bonderøvsbetragtninger

Da jeg i sin tid var på højskole på Lofoten, var der ingen, der havde hørt om Bonderøven og den kendte TV-serie. Og der gik faktisk også et par år efter, at jeg var flyttet tilbage til Danmark, før jeg fik øjnene op for den danske TV-stjerne.

De seneste år har jeg dog kun fulgt ham sporadisk, da jeg synes, at han er blevet lidt lang i spyttet. Men jeg indrømmer, at jeg sad klistret til skærmen onsdag aften, da han var tilbage i Norge for at bygge en kåte.

For jeg har også været med til at bygge en kåte. Det skete i skoven bag Lofoten Folkehøgskole i Kabelvåg sammen med seks andre højskoleelever. Jeg har desværre ingen fotos af kåten, men den tog vel et par uger at bygge - og jeg indrømmer blankt, at vores tilgang til opgaven var noget mindre systematisk og sikkert også knap så håndværksmæssigt korrekt.

Blandt andet den ring, som danner skorstenshullet, blev lavet af flettede pilekviste og ikke af nøje tilpassede stumper af træstammer, som Bonderøven brugte. Og døren var altså en hurtigt tilsavet finerplade og ikke sirligt snedkerarbejde. Træstammer blev i øvrigt tilvejebragt med motorsav og ikke økse.

Men princippet i byggeriet var det samme. Fire sneskæve birkestammer, en tværbjælke og nogle tveger til at understøtte skelettet. Rafter udenom, birkebark og så tørv.

Hele herligheden blev indviet på ægte norsk maner med vafler og guldpoteter. Det norske højskolevæsen havde det lidt svært med den danske tradition med at sige færdigt arbejde med en håndbajer.

Kåten er en samisk vinterhytte, som står permanent. I modsætning til lauvu, der er det samiske svar på den indianske tipi. Altså et nemt og let spidstelt, der kan sættes op og tages ned på få minutter, med skorstensåbning til madlavningen. Ganske ideelt til et nomadefolk, der følger rensdyrenes vandringer.

Det blev til en del overnatninger i lauvu, mens jeg var på højskolen. Vi var blandt andet på efterårssamling af rensdyr, hvor jeg i næsten to uger boede ude i ødemarken sammen med en samisk familie. Familien bar i øvrigt det smukke navn Hansen, så der var en vis fælles forståelse.

Alle billederne til historien - bortset fra motorsavsmassakren - stammer fra den tur.

Højskoleopholdet var i øvrigt en oplevelse for livet, hvor vi vekslede mellem den samiske vildmarkskultur og den nordnorske kystkultur - blandt andet på lange togter med den traditionelle lofotbåd, fembøringen, der dybest set er identisk med vore forfædres vikingeskib. Jeg blev tændt på højskoleideen, hvor det ikke handler om teori, men handling - og så lærte jeg en masse af bare at gøre tingene. Akkurat som at være spejder...

Red. anm. 18. november 2019: Ved nærmere eftertanke mener jeg, at det skal hedde "gamme" og ikke "kåte", hvis det skal være helt rigtigt på samisk. Jeg lod mig rive med af Bonderøven, der sagde kåte...

Ingen kommentarer: