torsdag den 28. maj 2020

Natur og nattur

Lyse nætter

Her på Øland begynder de lyse nætter den 1. maj og varer frem til 11. august. Det vil sige, at det i den periode ikke bliver rigtigt mørkt om natten, fordi solens centrum ikke er lavere end 18 grader under horisonten. Det er det, der med et teknisk begreb betegnes som astronomisk tusmørke.

Rigtig flot er det i perioden fra 25. maj og frem til 19. juli, hvor solen ikke er lavere end 12 grader under horisonten. Det kaldes nautisk tusmørke. I den periode kan man blandt andet observere de såkaldte lysende natskyer, som er højtliggende skyer, der belyses nedefra af solen, der jo ligger under horisonten.

Det var også udsigten til lysende natskyer, der lokkede mig ud af fjerene natten til torsdag. Efter en dag med overvejende skyet vejr, klarede det op henunder aften - og så var der måske en chance. Desværre var der praktisk taget slet ikke skyer på himlen - og dermed heller ingen lysende natskyer.

Alligevel blev det en fantastisk nattur ud i naturen. For lysende natskyer eller ej; de lyse nætter er altid en oplevelse - og et naturfænomen, som er med til at definere os som nordboere, beskrevet og besunget i den danske sangskat og noget, som de ikke har nede syd på.

Natturen gik først til Slettestrand og herefter til Moseby-kanten, hvor jeg kender et godt nattergalested. Det gør mig altid glad, når jeg hører årets første nattergal - og det skete altså med fuld musik. Nattergalens sang er ofte beskrevet som smuk, men det er nu ikke min første tanke. Det er snarere fuglesangens svar på heavy metal, for sangen er både høj, larmende og temmelig uorganiseret. Men alligevel indtagende - og jeg havde svært ved at rive mig løs. Havde fruen ikke været med i bilen, var jeg nok blevet hængende hele natten.

Turen sluttede på dæmningen, hvor jeg fangede solen mod nord, da den stod allerlavest - 11 grader under horisonten - klokken 01.18.

Det siges ofte, at der er stille om natten. Det var ikke tilfældet denne nat. Vi så en halv snes rådyr, en håndfuld harer, en ræv, et pindsvin og en lækat. Fuld valuta for nattesædet, selv om fruen var lidt ked af, at vi ikke så nogle grævlinger. Det må vi så gøre en anden nat...

Ingen kommentarer: