søndag den 24. maj 2020

Zippo

Lighter nicht

Foto: Josef Motzfeldt
For nylig efterlyste jeg her på bloggen - på vegne af den islandske samler Eirikur Lindal - emblemer, caps og lignende merchandise fra det hedengangne grønlandske flyselskab Suluit Air.

Responsen var beskeden, og der kom ingen bidrag til Lindals omfattende samling af materialer fra nordiske flyselskaber.

Dog modtog jeg en enkelt besked fra tidligere formand for Inaatsisartut - det grønlandske landsting - Josef Tuusi Motzfeldt, der i dag nyder sit otium i den vidunderlige bygd Igaliku i Sydgrønland. Her hygger han sig med at læse, skrive og avle kartofler.

Tusii sendte et foto af en Zippo-lighter, som han fik som reklame for flyselskabet i begyndelsen af halvfemserne. Men han meddelte samtidig, at lighteren ikke var til salg.

Det forstår jeg ganske udmærket. Hvis jeg havde en sådan lighter liggende, ville jeg heller ikke sælge. Men henvendelsen er interessant, for den viser, at der blev produceret merchandise til markedsføringen af flyselskabet - så på et eller andet tidspunkt dukker der sikkert noget op, som Eirikur Lindal kan bruge i sin samling.

I samme forbindelse efterlyste jeg også oplysninger om et andet grønlandsk flyselskab, Nuna Air, der i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne drev charterflyvning med små fly i Grønland. Jeg har ikke selv fløjet med selskabet og ved ikke så meget om det, så jeg synes, at det var spændende at dykke lidt ned i den historie.

AG 17. september 1990
Her fik jeg en del henvendelser og er blevet meget klogere på Nuna Air. Jeg er nu gået i gang med at samle materiale, der på et tidspunkt nok ender som en artikel her på bloggen. Det er hobbyarbejde, så jeg kan ikke lige sige, hvornår jeg bliver færdig - men den kommer, er jeg helt sikker på. Det viser sig, at jeg kender en del mennesker, som i større eller mindre grad har haft aktier og indflydelse i Nuna Air.

Nuna Air havde på sit højeste fem fly. Selskabet blev ramt af en alvorlig ulykke 11. september 1990, hvor et Cessna 441 Conquest II  monteret med pontoner forulykkede nær Maniitsoq på vej fra Kangerlussuaq til Goose Bay. Ulykken er aldrig fuldt opklaret, men skyldtes antageligt iltmangel i kabinen Ved ulykken omkom to besætningsmedlemmer og seks passagerer.

Ingen kommentarer: