lørdag den 2. maj 2020

Blomsterbakken

Japan i Vestbjerg

Japansk kirsebær er in i øjeblikket - og selv i coronatid har myndighederne svært ved at holde folk fra Assistens-kirkegården i København, der er et rigtigt japansk kirsebær-hotspot i hovedstaden.

Men vi kan også være med i provinsen. Blandt andet i Vestbjerg, hvor en fødevej til et villakvarter med blomsternavne prydes af japanske kirsebærtræer, der der netop nu står i fuldt flor. Vejen hedder naturligvis Blomsterbakken.

Jeg ved ikke, hvorfor de japanske kirsebær er blevet genstand for så megen opmærksomhed de seneste år, for det er jo ikke noget nyt. Jeg husker dem tydeligt fra barndommen, hvor vi havde japansk kirsebær både på Vestervang og på Postbakken. Og det så da flot ud, men Herregud, hvad skal sådan et træ bruges til? Det bærer jo ikke frugt...

Men de japanske kirsebærttræer har altid betaget menneskene. For nogle år siden var jeg i Washington D.C. under den årlige Cherry Blossom-festival. Det er den amerikanske hovedstads forårsfest - og det er forståeligt, for i Washington er der japanske kirsebærtræer over alt i den store by.

Kort fortalt begyndte det med en gave på et par tusinde træer, som byen fik doneret fra Tokyo i 1909. Gaven blev plantet langs Potomac-floden. Senere fulgte yderligere gaver fra Japan og forskellige organisationer, og der er nu japanske kirsebærtræer overalt i parker og langs alle de store veje i Washington. I parentes bemærket er Washington i det hele taget en smuk by med mange historiske bygninger - og jeg er også imponeret af, at der står påskeliljer i grøftekanten hele vejen langs den godt 30 km lange motorvej fra Dulles-lufthavnen til centrum.

Her på parcellen har vi et enkelt japansk kirsebærtræ. Jeg købte det til Dina i 2010, så hun kunne få noget smukt at se på. Det er desværre en temmelig langsomt voksende sort, så det er først de seneste par, at det rigtigt er blevet til noget. Men træet passer godt til forhaven. Det vokser faktisk mere i højden end i bredden, så det fylder ikke så meget i den lille have - og nu blomstrer det altså også.

Ingen kommentarer: