fredag den 15. maj 2020

Dagens ord LXXXVII

Nyttige navne

Murermester Steen er et aptronym.
Illustration fra Hergés Det gådefulde juveltyveri.
Jeg har altid moret mig over, at der i Aalborg findes en elektriker, der hedder Strøm-Hansen. Det må bestemt være en anbefaling, når man sådan rigtig skal være i stødet...

Fænomenet hedder med et fint ord et aptronym. Oprindelsen er det latinske "apere", der betyder tilpasse, og som vi kender på dansk fra for eksempel aptering, der er et skibs indretning.

Et aptronym er altså et navn, der passer godt til en person - som for eksempel elektriker Strøm. Eller musikeren Ivan Horn?

Aptronymer er meget brugt i tegneserier. For eksempel Anders Ands gnavne nabo, der hedder Knarvorn. Eller i verdens bedste album, Det gådefulde juveltyveri, hvor der optræder både en murermester Steen og en skovarbejder Birk.

Fænomenet appellerer også til fantasien. Måske Lars Løkke i virkeligheden burde være rebmager? Eller fotografen Henrik Saxgren havemand? Eller politiker Pape skrankepave? Prøv selv!

For resten kan et aptronym  også hedde et euonym. Her er oprindelsen det græske eu-, der bruges som præfix til ting, der passer godt - akkurat som i aptronym.

I øvrigt har jeg læst en artikel, der foreslår, at aptronym er et anagram over ordet patronym, der slet og ret betyder familienavn.

Tak til Henrik Dam for at have dyppet mig ind i dette vandhul af sprogligt bundfald - Dam-slam, som jeg kalder det. Dam er i øvrigt indehaver af en rytmeboks, så måske han skulle skifte navn til aptronymet Damdam..?

Ingen kommentarer: