lørdag den 22. april 2017

Nattens udfordring

Svært nordlys

17mm, f:3,2, 10 sec, iso 1600.
Blæsten var godtnok en seriøs modspiller, da nordlysalarmen lød ved midnatstide.

Jeg kunne naturligvis ikke holde mig i ro, men måtte ud og fotografere det fortryllende lysfænomen, selv om der peb en pelikan med en middelvind på 15 m/s. Jeg krøb i ly i fugletårnet ved Ulvedybet, men det hjalp som en skrædder i helvede, for vinden kom fra nordvest, altså den samme retning som nordlyset.

Øjnene løb i vand, når jeg kiggede mod horisonten, og det var slet ikke til at fokusere på det meget svage nordlys, så enhver form for selvstændig tanke forsvandt - og det hele blev kørt på rutinen. Så helt ærligt blev det ikke til andet end et dokuskud blottet for nerve og detaljer. Billedet er ikke kønt, men beviser i hvert fald, at der var nordlys oppe omkring den norske kyst. Det er den grønne lysstribe, som ses over horisonten.

Lyset til venstre er solen nordfra, der er cirka 20 grader under horisonten på optagelsestidspunktet. Det er et varsel om de kommende lyse nætter, der her på positionen begynder om ni døgn. Det vil sige, at solen ikke på noget tidspunkt kommer under 18 grader under horisonen - og så er det slut med at fotografere nordlys i det hele taget.

Jeg følger nordlyset intenst, og søndag aften skulle der igen være en chance, hvis ellers skydækket tillader det.

Ingen kommentarer: