lørdag den 17. april 2021

Medaljer til de gamle

Farmors fødselsdag


Fredag var det farmors fødselsdag - og Dronningens, så flaget kom op i det fine solskinsvejr.

I anledning af Dronningens fødselsdag var der angiveligt udstedt amnesti - eller rettere medaljer af kagetypen - til de indsatte på landets alderdomshjem. Det fortalte fruen lidt henkastet til morgenmaden - og det er jo hendes pæne måde at meddele, at det forventer hun også i dagens anledning.

Jeg havde ellers disket op med friskbagte briocher til morgenmaden, men måtte altså have fat i melposen igen og i gang med mørdejen. 60 gram smør, en spiseske vanillesukker, 50 gram flormelis og en passende mængde mel (cirka 150 gram) blev samlet forsigtigt med et æg og lagt på køl. Et par timer senere rullede jeg dejen tynd - meget tynd - og stak den ud i cirkler, som fik 13 minutter i ovnen ved 200 grader. Dem skal man være over. På grund af det høje sukkerindhold går det lynhurtigt, når de tager farve - og de skulle nok have været ude af ovnen allerede ved de 12 minutter.

Da kagerne var kølet, blev halvdelen pyntet med en ring af flødeskum og fyldt med creme og gele. Den anden halvdel blev pyntet med chokoladeglasur og en klat flødeskum, hvorefter medaljerne blev samlet.

Det er ret nemt at lave, men umådeligt svært at spise på en civiliseret måde med kagegaffel - så i ly af aftenmørket spiste jeg nu mine med fingrene. Og pyt - for det der med at pynte kager med sprøjtepose og tyller er altså heller ikke min spidskompetence.

Det skete, efter at flaget var halet ned i aftenrøden - og efter aftensmaden, der stod på forloren hare, også efter fruens forlangende. Men det er hende tilgivet, for det giver nu sådan en god sovs.

Ingen kommentarer: