lørdag den 3. april 2021

Langfredag i det fri

Påskesammenkomst


Langfredag var en bitter dag, skrev nationaldigteren Oehlenschläger en gang. Og her midt i alle corona-genvordighederne virker udsagnet næsten profetisk.

Men hvor der vilje, er der vej, som udbryderkongen Carl August Lorentzen sagde, da han for 117. gang forlod Horsens Statsfængsel. Så vi besluttede, at coronaen ikke skulle stå i vejen for den traditionelle påskefrokost. Jeg er jo den lykkelige ejer af en bålhytte, så det skulle nok gå an at være udendørs, selv om vejrudsigterne så lidt skumle ud.

Nu skete påskeunderet imidlertid, så solen skinnede fra en skyfri himmel ved frokosttid - og på sydterrassen var der læ for nordenvinden. Så det blev til en herlig frokost i det fri med lækre specialiteter fra National Thy, som familien fra Thisted havde medbragt.

Som det er tradition i familien, lagde vi ud med en historietime i det fri, hvor vi besøgte Husby Hole, og Fætter Niels berettede om slaget ved Sankt Jørgens Bjerg i 1441, hvor Kristoffer af Bayern - den tids svar på coronaen - sejrede over en bondehær fra Thy, Mors og Vendsyssel. Men i modsætning til coronaen var Kristoffer til at handle med, så thyboerne og morsingboerne slap ud med livet i behold. Derimod kæmpede tværingerne fra Vendsyssel videre - og det døde de så af.

På Sankt Jørgens Bjerg er der i dag en mindesten om de forne begivenheder - og så er der også en talerstol af sten, som Dina lige skulle prøve af.

Herefter gik turen til Haverslev Mølledam, hvor vi blandt andet fik et glimt af både skeænder og gråstrubet lappedykker, inden vi kørte ad kystvejen gennem Haverslev og Attrup til Øland. Det er nu sådan en pæn tur.

Ingen kommentarer: