tirsdag den 6. april 2021

Blikket rettet mod Grønland

Kammattaa Fiskerbymmioq


I dag er der valg i Grønland - et supervalg, hvor der skal vælges nye medlemmer til Inatsisartut (Landstinget), kommunalbestyrelserne, bygdebestyrelserne og menighedsrepræsentationerne.

Det skal nok fylde godt op i medierne - og jeg skal nok holde et vågent øje med de danske mediers dækning. For de danske medier har det ofte svært med Grønland og de grønlandske begreber. For eksempel da TV2-Nyhederne forleden omtalte Isfjordcentret i Ilulissat som Isefjordcentret, så det bliver nok lidt pinligt.

Mens vi venter på resultaterne, kan vi så dvæle lidt ved nogle af Grønlands mange herligheder. Blandt andet naturen som er helt tæt på overalt.

I Fiskerbyen - et boligkvarter nær havnen i Nuuk - bor Naja S. Petersen. Hun har dagligt besøg af en havørn på altanen. Det er så tæt på, at hun laver nogle af de bedste ørne-fotos, jeg nogensinde har set - og vel at mærke uden andet udstyr end en mobiltelefon.

Den store ørn ser ud til at befinde sig godt på altanen, hvor der også er tydelige spor af dens klatter. Det ville næppe ske, hvis ikke den hyggede sig på altanen.

Det er ganske normalt at se havørne i Nuuk her ved vintertid - og det er fortsat vinterligt i Grønland. Havørnene søger gerne til havnene, hvor der er gode chancer for lidt ørne-fastfood. Og ørnene er glade for at sidde på altanerne, hvorfra de har et godt overblik over hele havneområdet.

Naja S. Petersen underholder os dagligt med sine fantastiske billeder - og hun har også givet sin havørn et kælenavn. Den hedder Kammattaa Fiskerbymmioq - Fiskerbyens Bedsteven. Det navn har den bestemt fortjent, når man tænker på, hvor svært det ellers kan være at komme tæt på en havørn.

Her på Øland har vi et havørnepar, der yngler i Østerskoven, så jeg ser jævnligt havørn i luften over huset. Men aldrig så tæt på, som Kammattaa Fiskerbymmioq. Måske jeg skal til at kalde vores havørne for Ølands Bedstevenner?

Vejrudsigten for valgdagen i Nuuk lyder på overskyet, sne, svag vind og temperaturer omkring fem graders frost. Det kunne være værre, så herfra skal lyde et ønske om et godt valg til alle i det grønlandske...

Tak til Naja for lån af fotos.

Ingen kommentarer: