tirsdag den 17. september 2019

Spidsen af en jetjager

Præmiefoto

"Det koster spidsen af en jetjager" er en af de faste vendinger i det danske sprog. Meningen er selvfølgelig, at det er "vildt" dyrt, for jetjagere er med tiden blevet noget af det dyreste isenkram, vi kender.

Og her har vi så spidsen af Hercules...
Politikerne har for et par år siden besluttet, at Danmark skal anskaffe 27 nye F-35 jetjagere, og det er der bevilget 20 milliarder kroner til. Det svarer til en stykpris på cirka 750 millioner kroner, så alene spidsen må jo være millioner værd.

Så slemt er det nu ikke. Forsvaret kunne for et par år siden oplyse, at spidsen af en jetjager - det såkaldte pitotrør, som måler flyets hastighed -  i F-16-udgaven kan erhverves for sølle 16.000 kroner. Og det er som bekendt småpenge i krigsministeriel sammenhæng...

Fra arkivet: Hercules i Sindal i 2014.
Forleden besøgte jeg Flyvestation Aalborg med journalistforbundet - og i den anledning var der en lille fotokonkurrence, hvor præmien er en flyvetur med forsvarets C-130 Hercules fly. Jeg har netop fået at vide, at jeg har vundet en af de tre ture i skarp konkurrence med de professionelle fotografer for et af mine bidrag - billedet af spidsen af en jetjager, som jeg tog foran flyvestationen den pågældende dag.

Så nu kan jeg snart skrive et nyt afsnit i serien "Luft under vingerne" om flyene i mit liv....
Fotograf Betina Fleron og undertegnede i Hercules
 bug i sidste uge. Foto: Claus Søndberg.

Ingen kommentarer: