søndag den 15. september 2019

En gang spejder...

Gades parlament

En gang spejder, altid spejder.
Politisk ævl og kævl, personfnidder og selvhævdelse er stort set så langt fra spejderidealerne, som man kan komme - og normalt bruger vi ikke tid på politik.

Gade mødte op i sine to uniformer: borgmesterhabitten
og spejdertørklædet.
Tirsdag gjorde vi en undtagelse i 8. Sct. Georgs Gilde i Aalborg, hvor vi havde inviteret borgmester Mogens Christen Gade fra Jammerbugt Kommune til at fortælle lidt om, hvordan et livslangt engagement i spejderbevægelsen havde påvirket den politiske karriere.

For man kan mene, hvad man vil om Gade, men han har aldrig lagt skjul på, at han også er spejder og endda fortsat aktiv på trods af, at han nu er Nordjyllands længstsiddende borgmester med 17 år på scorekortet. Samtidig er han aktiv som blandt andet gruppeleder hos KFUM-spejderne i barndomsbyen Skovsgaard.

Det blev et spændende møde. Mogens Christen Gade blev først spejder temmelig sent - i 12-års alderen. Det skyldtes blandt andet en stor interesse for søndagsskole, hornmusik (af den mere uskyldige slags) og fodbold - og borgmesteren opvoksede - ligesom jeg - med holdningen, at hvis man engagerer sig, skal man gøre det  helhjertet og seriøst.

Spejderlivet har givet et betydeligt socialt engagement - og Gade var da også socialudvalgsformand i Brovst kommune, før han fik borgmesterposten. Han dvælede lidt ved disse udnævnelser og kom frem til, at man skal have modet til at tage ansvar - og det mod får man hos spejderne. Og så lægger han vægt på Baden-Powells motto for spejderbevægelsen: Vær beredt!

Gade understregede det geniale i spejderbevægelsen; der er plads til alle, for der er altid et eller andet, man er god til. Og så kunne han fortælle, at han i det daglige med udvalgs- og direktionsmøder altid kører dem som et spejdermøde med klare beslutninger om, hvem der har ansvaret for at udføre beslutningerne.

Mogens Gade er i øvrigt en god og underholdende fortæller - omend forbløffende manuskriptfast af en politiker (og skolelærer) at være - så det blev en god og hyggelig aften med gode grin.

Spejder er ikke noget, man går til. Det er noget, man er. Og Jammerbugt-borgmesteren er også et levende eksempel på den gamle talemåde: En gang spejder, altid spejder...

Aftenen blev naturligvis indledt med spisning - sild og skipperlabskovs. Kokken (gæt hvem) kunne til sin store tilfredsstillelse konstatere, at der blev spist op. Dejligt, når folk kan lide maden...

2 kommentarer:

Martin sagde ...

Sjovt at læse. Flot at du vedligeholder din blog på den måde. Sidder i Fjerritslev Gymnasiums bestyrelse, og kan på samme måde genkende Gades indleven i sit arbejde (han er formand). Sjovt at læse din blog igen Jesper. Mvh. Martin Freiberg.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Martin - hyggeligt at du læser med. Kig ind, når du kommer forbi Øland. mvh Jesper