lørdag den 13. september 2014

Nordlys over Øland

Et glimt af Arktis

Mit allerførste nordlysfoto fra Danmark.
Fredag aften var en af de sjældne...

En helt enestående kombination af mange faktorer gjorde det nemlig muligt at se nordlys - og det endda inden sengetid.

Alt var på plads. Et solpletudbrud skulle nå jorden ved 22-tiden - og det er den første forudsætning for, at det magiske lys overhovedet kan ses på vore breddegrader.

En anden forudsætning er naturligvis, at det er mørkt - og med en solnedgang 19.46 og måneopgang 21.05 var de teoretiske forudsætninger til stede.

Så var der lige vejret - for det skulle helst være skyfrit. Det kneb lidt, men ved 21-tiden drog jeg alligevel ned mod dæmningen bevæbnet med kamera, et lysstærkt objektiv, stativ og pandelampe.

Der var en del skyer, men det magede sig så heldigt, at skyerne lige så stillede lettede i nordlig retning, mens de sydlige skyer dækkede månelyset.

Og kl. 21.40 gik showet i gang. Det er første gang, jeg fotograferer nordlys i Danmark - og der var ikke meget at se. Kun nogle svage lysstriber, der for den uvidende lige så godt kunne være lidt tynde gardinskyer.

Men kameraet og en eksponering på 13 sekunder, f:2,8 og iso på 800 afslørede, at den var god nok.

Jeg eksperimenterede med eksponeringstiderne mellem 6 og 15 sekunder og fik en hel stribe mere eller mindre fine billeder - omend det var svært at variere motivet på en flad mark og med et nordlys i en fjern nordlig retning.

Fra gamle dage er jeg jo vant til at have et væsentligt kraftigere nordlys lige over hovedet - i zenit - men sådan er det jo ikke her i de varme lande. I følge nordlysvarslet på storm.no var aftenens nordlys i zenit mellem Bergen og Bodø - og det skulle angiveligt kunne ses så langt mod syd som København.

Ved 22.30 tiden gik skyerne fra månen - og himlen blev lys som en sommeraften. Det var dermed slut - og jeg kunne vandre hjemad. Godt tilfreds med noget så sjældent som danske nordlysfotos i kameraet - og et enkelt bonusbillede...

Billederne er klikbare.Aftenens bonusbillede: Mens jeg var ved at stille grejet op og
 finjustere fokus mod månen, kom en bil fordi på vejen mod dæmningen.
 Det gav dette flotte billede af naboens spirende ager.

2 kommentarer:

Karsten Hjorth Larsen sagde ...

Helt fantastisk flotte billeder. Tillykke med dem, Jesper.

Jesper Hansen sagde ...

Tak