torsdag den 11. september 2014

Alt godt fra haven

Sæson for rodfrugter

Aftensmad af egen avl. Kartofler, gulerødder, pastinak og selleri.
Dagens menu stod på lammekoteletter - og til lam er rodfrugt-gratin et godt tilbehør.

Rodfrugterne er også helt klar sæsonens grøntsager, så det var bare at fatte greben og ud i haven for at høste af jordens frugt.

Først og fremmest jordæblerne - kartoflerne, der i en måneds tid har stået uden toppe og nu ligger i jorden og venter på kartoffelferien. Så længe får de dog ikke alle lov at vente, fot jeg hentede, hvad der svarer til en top, en god halv snes kartofler, hvoraf et par stykker var store som knytnæver.

Gulerødderne har også nået en anseelig størrelse, så en lille håndfuld er nok til dagens ret - der i øvrigt gerne skulle række til to dage.

For smagens skyld tog jeg også en selleri og en pastinak - så retten er baseret på næsten 100 % selvforsyning.

Toppen af sellerien og pastinakken samt et par løg - ligeledes af egen avl - røg i en gryde med vand og blev kogt i smadder, mens jeg ordnede de øvrige ingredienser.

Det hele blev snittet i skiver på køkkenmaskinen og lagt i et smurt ildfast fad sammen med et par fed snittet hvidløg samt salt og peber. Bouillonen fra toppene blev kogt ind til en kvart liter og tilsat sammen med en halv liter fløde - den fedtfattige 18 procents husholdningsfløde. Til sidst fordelte jeg nogle klatter smør på toppen af det hele - og fadet kom i ovnen ved 180 grader i en times tid.

Det smagte herligt - omend jeg er helt sikker på, at retten sagtens kunne have tålt rigtig fløde i stedet for futfløden. Men det er jo bare torsdag...

Ingen kommentarer: