Forsvaret vil bruge landingsbaner fra anden verdenskrig
I dag er det rensdyrene, der bruger de gamle landingsbaner - her ved Marraq, men til næste år kan det blive Hercules-fly fra det danske flyvevåben. |
Forsvaret har planer om til næste år at benytte nogle af de gamle amerikanske landingsbaner i Grønland.
Det fortalte seniorsergent Henrik Nicolajsen tirsdag pressen i forbindelse med øvelsen Night Hawk 2014, hvor man blandt andet træner flyvevåbnets personel i landing på de vestjyske strande.
Henrik Nicolajsen. |
Henrik Nicolajsen besøgte med sit Z-team i august den nedlagte amerikanske landingsbane i Ikateq nær Kulusuk i Østgrønland. Her undersøgte man den gamle landingsbanes bæreevne - og den kan stadig holde.
I mange år efter krigen forsynede befolkningen i Fiskenæsset sig med petroleum fra Marraqs lager af fuel. |
- Den ligger tæt ved en civil lufthavn og i øvrigt kun en times flyvning fra Kangerlussuaq. Her kan vi forholdsvist nemt lave et setup, så piloterne kan få den nødvendige træning i at lande på grusbaner, og vi overvejer derfor seriøst at tage derop næste sommer.
- Det danske flyvevåben er internationalt anerkendt for vores evne til at lande i vanskeligt fremkommelige områder for eksempel i forbindelse med nødhjælpsoperationer. Det er blandt andet på grund af træningen i Grønland. Men fidusen ved at bruge en nedlagt landingsbane er, at vi på den måde ikke generer den civile trafik.
En efterladt bulldozer fra krigens tid. |
- Jo flere steder, vi kan lande, jo bedre. Det handler nemlig ikke bare om træning, men også om at styrke mulighederne for at lande, hvis vi skal deltage i for eksempel forureningsbekæmpelse eller redningsoperationer i Grønland, forklarer Henrik Nicolajsen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar