lørdag den 27. september 2014

Night Hawk 2014 - IV

Taktisk evakuering

Larmen fra er voldsom. En stadig knitren fra maskinpistolerne nedenunder voldsomme salver fra et maskingevær. Gentagne brag fra røggranater og blå lyn. Soldater, der råber...

Emmov, råber de. MO. Medic operation... Psykisk førstehjælp til en såret, der er fanget i ilden - og hverken kan komme frem eller tilbage. Råbene betyder, at hjælpen er på vej.

Gemt bag et tæt røgslør og voldsom spærreild rykker patruljen frem, får et solidt tag i den sårede, der under stor hast slæbes i sikkerhed bag en container.

Vi er i beredskabscenterets øvelsesby i Rørdal. En flok østrigske elitesoldater træner taktisk evakuering. En vigtig disciplin for statistikkerne viser, at en såret soldat, der når frem til kirurgerne på felthospitalet i tide, har 90 procents chance for at overleve.

Tirsdag formiddag var pressen inviteret til Rørdal for at se, hvordan den slags trænes. Fotografisk var det lidt af en udfordring.

For det går voldsomt for sig. Der skydes med splatterpatroner, der bruges røg og kanonslag - og i øvrigt må man slet ikke stå i vejen i al almindelighed, så billederne skal tages på afstand.

Soldaterne bærer hjelm, sikkerhedsbriller og ansigtsmasker for at beskytte sig - og det normale krav om, at pressen ikke må vise soldaternes ansigter er her den mindste udfordring. Faktisk er det største problem røgen. Den skjulende røg, som fremrykkende soldater gemmer sig bag. For røgen skjuler jo ikke bare soldaterne for fjenden, men også kameraet.

Alligevel lykkedes det da...

Ingen kommentarer: