tirsdag den 16. september 2014

Moskusoksen Anton

Grønlandsk jagttrofæ til Aalborg

Anton i sit nye domicil.
I mellem år og dag krydses vejene mellem gamle bekendte fra Grønland. Denne sommer har jeg blandt andet flere gange mødt Cowboyen, Ib Kristiansen, VVS-mand af Guds nåde i Nuuk.

Senest mandag eftermiddag i Det Grønlandske Hus i Aalborg, hvor han overrakte huset en temmelig stor gave - et moskusoksehoved, der nu hænger over hovedindgangen og forsorent blinker farvel til de besøgende.

Cowboyen havde fået en fin ny grønlandsk
 anorak i den festlige anledning.
- Han hedder Anton - og jeg mødte ham for 17 år siden i Kangerlussuaq. Siden mødet har Anton opholdt sig i vores sommerhus i Stoholm, men det er lidt ensomt, når vi er i Grønland, så vi tænkte, at det var bedre, hvis han fik en fin plads her i huset, forklarede cowboyen, der stadig med gru husker turen ned ad fjeldet med Anton på ryggen.

- Hovedet vejede 90 kilo, og der måtte to mand til at løfte hovedet op på ryggen af mig. Her blev det bundet fast, så jeg ikke kunne sætte mig ned - og så var det ellers bare med at vandre derudaf. Turen ned fra fjeldet tog 14 timer - og jeg var så udmattet, at jeg ikke en gang havde lyst til den whisky, som jagtkammeraterne ellers bød på efter den lange vandretur.

Heldigvis er cowboyen ikke blevet afholdsmand af oplevelsen - og han har såmænd nok fået sin part af verdens whisky-produktion, men det er en helt anden historie. Under alle omstændigheder er det en smuk gestus over for Grønland, at han nu har foræret hovedet til Det Grønlandske Hus. På den måde er hovedet jo næsten kommet hjem igen.

Ingen kommentarer: