mandag den 22. september 2014

Hansens Øfhus

Dagens grynt

Jeg har stor respekt for ophavsret, patenter og varemærkebeskyttelse.

I en verden, hvor snyd, svindel og bedrag hører til dagens orden - og god, gammeldags god opførsel er et fyord, tillader jeg mig at have det kætterske synspunkt, at det, som jeg producerer, også er min ejendom - ind til andet aftales.

Men jeg må også indrømme, at jeg har svært ved at forstå, at man kan hævde ophavsret på et navn, der bæres af 261.432 danskere - sådan som det tilsyneladende er synspunktet i Højesteret i sagen om Jensen's Bøfhus. Når det er muligt, virker det i hvert fald for en ikke-jurist som om, at landet er på vej i retning af et juridisk galehus i stil med USA - og det tror jeg ikke, danskerne ønsker. Allerhøjest burde Jensen kunne hævde ophavsret til den grammatisk ukorrekte genitiv-apostrof, hvorfor en restaurant med navnet Jensens Fiskerestaurant naturligvis bør kunne bevare sit navn.

Desværre hedder jeg ikke Bearnaise. For gjorde jeg det, ville jeg rejse sag mod Jensen's bøfhus - for det fluidum, som restaurantkæden sælger under navnet Bearnaise er ganske enkelt en fornærmelse mod rigtig bearnaise. Jeg har smagt det en enkelt gang for et par år siden - og jeg har stadig men og posttraumatiske stresssymptomer på smagsløgene.

For det tilfælde at jeg en skønne dag skulle få lyst til at gå ind i restaurationsbranchen, har jeg i øvrigt overvejet, om jeg skal søge varemærkebeskyttelse på navnet Hansens Øfhus - en mulig kommende restaurationskæde, der sælger stegt flæsk og andet godt grisekød i lange baner.

Forresten er vi kun 218.580 danskere, der bærer det smukke navn Hansen.

Ingen kommentarer: