søndag den 8. august 2021

Agurkesæson

Grønne glæder


Bemærk venligst, at jeg skriver agurkesæson. Det er for at undgå forveksling med den nok så bekendte agurketid. Denne artikel handler om agurker - og ikke pressens angivelige problemer med at fylde aviserne.

Jeg er ikke den store grøntspiser - fruen ej heller - men jeg har nu altid et par agurkeplanter i drivhuset om sommeren. For jeg synes, at det er sjovt at dyrke agurker. Og når det lykkedes, er det i sig selv næsten afhængighedsskabende euforisk.

Sådan et år er det i år. Agurkerne vælter frem - og det har været lidt af en udfordring at få dem spist. Derfor er det også blevet foræret agurker til både højre og venstre. Jeg håber og tror, at det vækker glæde hos hvem, det nu går ud over.

Det vækker såmænd også glæde - udover at være den glade giver - for forleden vekslede jeg tre agurker til et kilo sildepiskerkød på det sorte marked for grønlandsk proviant, og så var der jo til en gang suassat. Det betragter jeg som en god handel.

Den rigelige forsyning af agurker bringer også tankerne på langfart. Især til tiden i Norge, hvor agurkepriserne er uanstændigt høje og hinsides menneskelig fornuft. Priserne er også ekstreme i Grønland, men da vi boede der, dyrkede vi dem nu selv i vindueskarmen. Selv om der ikke bliver så varmt i Grønland, er der meget sol - og i et sydvendt vindue kan man sagtens dyrke agurker med stort udbytte.

Der skal også agurkesalat til. Det er godt til mange af vinterens retter, men jeg gider nu ikke lave agurkesalat bare for at smide den ud året efter.

Men lørdag skulle det være. For ud over agurker har vi også persille i store mængder - og persille er jo et væsentligt element i en gammeldags mormor-kylling, som naturligvis skal have følgeskab af frisk agurkesalat.

Selv om den lidt tunge kyllingeret kan virke som vinterføde, så er det faktisk et godt valg også her i sensommeren, hvor dagene bliver kortere og kortere - og man har brug for lidt trøstespisning inden sengetid.

Det er herligt at fråse i persille - og sovsen bliver jo ubeskrivelig, bare den får en sjat fløde.

Ingen kommentarer: