mandag den 23. august 2021

Skovrandøje

Dagens sommerfugl


Jeg er jo ikke ligefrem sommerfugle-ekspert, så jeg måtte ty til nettet - altså internettet - da jeg i dag så denne flotte brune sommerfugl i krattet i baghaven.

Det viste sig at være en skovrandøje - en sommerfugl i takvingefamilien. Den er ingenlunde sjælden - og antallet har været stigende de seneste 100 år, hvor den er vandret fra Sjælland mod vest og nu findes i det meste af landet bortset fra Vestjylland.

Skovrandøje er en typisk skovsommerfugl - og holder især af bøgeskove, så det er måske ikke så mærkeligt, at den nu dukker op her på parcellen ikke så langt fra Ølandsskovene.

Men den er sikkert også et tegn på, at jeg har held med at lade en del af parcellen vokse vildt - netop til gavn for dyrene.

Det kan i øvrigt næsten blive for meget. I eftermiddags tog jeg en kaffepause fra skriverierne og gik ud i haven. Ovre ved juleroserne og bonderoserne ville jeg lige bukke mig ned og tage lidt ukrudt.

Det skulle jeg aldrig have gjort, for mellem juleroserne sad en hare, der selvfølgelig sprang op og forsvandt gennem hækken. Jeg blev simpelthen så forskrækket, at det er et rent under, at jeg fortsat har rene underbukser.

I sidste uge tidligt om morgenen så jeg i øvrigt spor efter rådyr i en grusbunke, som naboen har parkeret nede ved pejsehytten. Rådyret var helt åbenlyst kommet fra haven og var gået op over grusbunken. Desværre blev det regnvejr, inden jeg nåede at fotografere sporene. Men der er liv derude. Meget liv...

Ingen kommentarer: