torsdag den 16. november 2017

En smagfuld overraskelse

Dansk vin


Onsdag havde jeg lejlighed til at smage en temmelig enestående og i øvrigt fremragende vin.

En fotoopgave havde sendt mig til Guldbæk syd for Aalborg, og da jeg alligevel var på de kanter, stak jeg hovedet inden for på Guldbæk Vingård, der ejes af familien Thrysøe. Jeg kender familien fra Grønland, hvor Jan Thrysøe og konen arbejdede i mange år, inden de etablerede den lille vingård for snart ti år siden.

Det blev til lidt sladder fra den store ø, og så fik jeg set produktionen på vingården. Og ikke mindst fik jeg smagt en af gårdens vine.

Det var mit første seriøse møde med dansk vin, når vi ser bort fra forskellige kirsebærvine, der netop er en dansk specialitet. Det her var rigtig vin lavet på druer, og det blev lidt af en øjenåbner, for der kan altså også laves topvine i Danmark.

Det var 56० North Lush Green 2016, jeg smagte. Navnet er velvalgt, for farven er tydeligt over i det grønlige. Det er en knastør vin med en frisk, sprød syre, der ved det første indtryk får vinen til at virke crispy eller mousserende, hvad den dog ikke er. Både duft og smag er limeagtig - og smagen byder desuden på lidt æble, melon og hyld. Minder mest om en New Zealandsk Sauvignon Blanc, hvad Guldbæk Vingård faktisk også skriver i produktbladet. Og ved nærmere eftertanke måske også med mindelser om en østrigsk Veltliner.

Kort fortalt - Lush Green er en vin efter min smag. Desværre også en temmelig eksklusiv vin. Der er kun fremstillet 720 flasker, som sælges fra Guldbæk Vingård til en pris af 175 kroner flasken. Lush Green 2016 har i øvrigt hjembragt flere priser - også internationale - til den lille vingård syd for Aalborg.

Vinen er lavet på Riesel og Cabernet Blanc. Jeg lærte for resten, at de druesorter, man bruger i Danmark, er såkaldte PIWI-druer. Det er moderne sorter, der både er sygdomsresistente og kan klare sig i et koldere klima. Serienavnet 56० North henviser til, at den 56. breddegrad går gennem Guldbæk.

En god smag til en god dag, hvor efterårssolen skinnede over de smukke skovklædte bakker i Guldbæk, der på en sådan dag og med lidt god vilje godt kan minde lidt om Alsace..

Ingen kommentarer: