onsdag den 9. juli 2014

Skunk

Plads til julestadsen

Jeg har bygget skunken på den uudnyttede
 plads i loftets lange forbindelsesgang.
Sommerferiens første dag gik med sommerens første projekt - en skunk.

Det lille hus på Øland er egentlig ret stort - men alligevel døjer vi med pladsmangel. For stort set al plads er udnyttet til nogle generelt dejlige store rum. Men da loftsetagen er fuldt udnyttet, og der ingen kælder er, kniber det gevaldigt med gemmeplads.

En del ting har jeg fået af vejen på værkstedet og i redskabsrummet - men der er altså ting som soveposer, julepynt, diverse arkivalia og så videre, som kræver et tørt og opvarmet sted at samle støv.

Birgitte har syet et fint forhæng til skunken.
Derfor har jeg i nogen tid puslet med tanken om at lave en skunk. Oprindeligt enten i soveværelset eller på loftstoilettet. Men det endte altså med at blive på den lange gang, der forbinder værelserne på loftet.

Her er der en skråvæg, der går næsten ned til gulvet - og altså masser af uudnyttet plads, som alligevel ikke kan bruges til andet end en skunk. For skunk er nemlig det fine, gamle danske ord for et rum mellem gulvet og et skråt tag.

Ordet kommer fra oldnordisk "skubba", der betyder en fold, bøjning eller vinkel. Nutildags bruges ordet skunk også om en form for koncentreret hash og endelig bliver ordet også brugt synonymt med stinkdyr, der på engelsk hedder skunk. Det engelske ord er indiansk af oprindelse.

Så mangler vi bare at få alle de ting, vi ikke
bruger ind i skunken. Min fars kontorstol, som er
al for god til at smide ud, blev den første indflytter.
Min nye skunk er ganske simpel i sin udførsel - og har kostet mindre end 1.000 kroner i materialer.

Jeg havde fået fat i en pakke rustikbrædder, der var transportskadet og derfor næsten gratis- men da jeg ikke skulle bruge længder over halvanden meter, var det ikke noget problem. Derudover har jeg brugt lidt lister, vinkelbeslag, skruer og rawlplugs - og så har jeg fået min søster til at sy et flot forhæng, så jeg måtte også lige ofre 60 kroner på et par gardinstænger fra Jysk.

Den største udfordring i projektet er de skrå vinkler. Af en eller anden grund har jeg det altså altid lidt svært med vinkler, der ikke er rette. Det har givet lidt ekstra løbeture mellem værkstedet og loftet - for jeg valgte den sikre løsning - og stregede materialerne op løbende i stedet for at skære det hele til, inden jeg gik i gang.

Jeg må også erkende, at jeg ikke er gardinmand - og i mandagens lune sommeraften fik jeg da godt med sved på panden, inden forhænget hang pænt og ordentligt.

Men nu er jeg færdig - og skunken er klar til brug. Der skal nok blive brug for den...

Ingen kommentarer: