mandag den 7. juli 2014

Blokhus Salt

Solenergi og havvand bliver til salt

Livets salt.
Bo Samson fortæller om saltets udfordringer. Det orange
 fluidum skal blive til havtorn-salt.
En glemt gryde på komfuret - og så lidt almindelig nysgerrighed. Det blev starten på Blokhus Salt - et af Danmarks tre saltsyderier.

Det fortalte Bo Samson, da vi lørdag eftermiddag besøgte virksomheden før grillfesten på Nørremarksvej.

Bo havde inviteret til eftermiddagskaffe og fodbad, for salt er meget andet end drys på et æg. Det kan også give nyt liv til gamle, trætte og udslidte fødder.

Der er løbet meget salt i karret, siden Bo Samson og konen Helle for fem år siden glemte en gryde med havvand på komfuret. Blokhus Salt er i dag både en produktionsvirksomhed og en attraktion med egne vejskilte, så man kan finde vej til den nedlagte landbrugsejendom bag ved Blokhus Fiskepark og Jetsmark Kirke.

Som noget helt specielt og sandsynligvis som den eneste i verden, bruger Bo Samson solenergi til at udvinde saltet. Det sker fra ganske almindeligt havvand, som han henter på stranden ved Blokhus i sin gamle, men velholdte VW Transporter.

Blokhus Salt satser på krydder-salte til enhver smag.
- Vandet er så rent, at vi kan bruge det umiddelbart efter en mekanisk filtrering. Det undrer mig faktisk lidt, at turistfolkene ikke gør mere for at fortælle, hvor rent vandet ved Blokhus er, fortæller Bo Samson.

Produktionsapparatet med solfangere er udviklet af ham selv - og der er et sympatisk "Ole Opfinder-miljø" omkring virksomheden.

- Vi har selv gjort vores erfaringer. For eksempel har vi fundet ud af, at sydeprocessen helst ikke må ske over 70 grader, for så bliver saltet bittert.

Blokhus Salt producerer en lang række kryddersalte foruden badesalt og er fast leverandør til nogle af landsdelens førende spisesteder.

Det er gratis at besøge Blokhus Salt. Der er åbent alle dage fra 10 - 17 - og hver onsdag byder virksomheden på gratis fodbad.

Ingen kommentarer: