søndag den 6. juli 2014

Grill og fodbad

Sommerens store fest

Familien fejrer, at sæsonen nu er godt i gang i Blokhus.
Der var guf for både fødder og gane, da jeg lørdag var vært ved familiens årlige grillfest i den lille have på Øland.

Vi lagde som sædvanlig ud med at tjekke en af egnens restautanter ved frokosttid. Det blev Blokhus Fiskerestaurant - hvor nogle af os var så heldige at prøve restaurantens hjemmelavede, håndskårne pommes frittes.

Efter undertegnedes smag var de måske lidt bløde, men det ramte i hvert fald et blødt punkt hos Dina, der på hele turen fra Blokhus talte om de fantastiske pommes frittes.

I øvrigt vil jeg gerne - endnu en gang - påtale, at der på Blokhus Fiskerestaurant ikke er særlig præcis overensstemmelse mellem menukortet og de faktiske forhold på tallerkenen. Jeg fik to overordentligt velsmagende pandestegte og rugmelspanerede fiskefiletter, men det irriterer mig voldsomt, at menukortet fortalte, at de blev serveret med hjemmerørt remoulade - og så viser det sig bare at være en i øvrigt god hjemmerørt mayonnaise.

Så er der fodbad. Foto: Bo Samson
Efter frokosten gik turen til Blokhus Salt - et af landets tre saltsyderier. Her fortalte Bo Samson om saltsyderiets udfordringer i et samfund, der modarbejder en hver form for iværksætteri - ikke mindst i fødevaresektoren, der er tynget af regler og kommissærer.

Bo bød også på kaffe med datterens hjemmebag - og så et herligt fodbad med hjemmesydet salt fra Vesterhavet. Sådan har vi i hvert fald ikke fået den før - familiesammenkomst om fodbadet - men ganske hyggeligt var det.

På turen til Øland fik vi set en god del af Jammerbugt kommune. For først kørte jeg til højre, hvor jeg skulle til venstre - og senere tabte Henrik, Anne og Niels orienteringen og endte i Tranum.

Festen foregik - på trods af torden i syd - i tørvejr under
pavillonens skærmende tag. Foto: Dina Brønlund
Men ved godt firetiden var alle samlet på Øland, mens tordenskyerne trak sig sammen over Jammerbugtens vande. Regnen var ventet og ønsket, men ikke lige den bedste partner til et grillparty.

Heldigvis havde jeg en pavillon fra Harald Skrald liggende på lageret - og mens jeg forberedte aftensmaden, samlede familien pavillonen foran havepejsen. Se Henriks video om projektet nedenfor.

Godt arbejde - for nu kan vi sidde ved pejsen i tørvejr - og jeg gætter på, at pavillonen ikke kommer ned igen før til efteråret...

Normalt lægger vi jo ud med pølser til grillfesten, men jeg var blevet fristet af en havtaske, da jeg forleden handlede. Havtaske er efter min beskedne opfattelse verdens bedste spisefisk - og den ville jeg gerne præsentere for familien.

Stemningen var høj - ikke mindst 
hos Dina. Foto: Henrik Jespersen
Så det blev til en fin lille forret med pocheret havtaske-filet på en bund af wakame-tang, lidt små, nye kartofler, honningglaserede gulerødder og sauce mousseline, der i virkeligheden bare er en hollandaise med flødeskum vendt i - herligt syndigt guf for smørtyve...

Og så gik det ellers slag i slag med bøffer af kalv og rensdyr, kartoffelssalat, grillet camenbert med solbærsyltetøj og ditto rom og til afslutning rødgrød med fløde. Men så var det også næsten midnat, inden vi mætte og tilfredse kunne tage hver til sit...
Forretten bestod af pocheret havtaskefilet,
 wakame-salat, nye kartofler, honninglaserede gulerødder
og sauce mousseline.


Ingen kommentarer: