lørdag den 12. juli 2014

Fluepapir

Død over fluerne!

Fluepapiret hænger lige så stille
og gør sit job.
De seneste dages herlige sommervejr opfordrer jo voldsomt til at holde døre og vinduer åbne, så der kan blive lidt svalende gennemtræk indendørs i skyggen.

Det er bare en smule problematisk, når man bor på landet - og med både en gård og en minkfarm inden for ganske få hundrede meters radius. For dyrene tiltrækker fluer - især i sommervarmen.

Jeg husker som barn, da vi boede på Vestervang i Farsø - lige over for Alfred Sørensens mødding - hvordan min mor bekæmpede fluerne med alskens kemi og nogle giftige røde fluekugler, som hang oppe under loftet.

Tiderne i dag er anderledes - og kemisk bekæmpelse af insekter er ikke særlig populært. Det er forresten også ganske unødvendigt.

Her i huset klarer vi os til daglig med et større antal fluesmækkere fordelt strategisk i de fleste rum - men i øjeblikket er der altså lidt for mange fluer. Så jeg har været en tur i Brugsen for at investere i fluepapir.

Stranden ved Blokhus minder alvorligt om fluepapir.
Det er en ganske simpel, miljøvenlig foranstaltning - og i øvrigt en gammel opfindelse. Det er papir, der ganske enkelt er dyppet i velduftende harpiks, som man hænger op under loftet. Harpiksen tiltrækker fluerne - og når de sætter sig på det, hænger de fast og er pacificeret, mens de lider en langsom død. Det kan fluerne dybest set ikke være tjent med - men eftersom jeg ikke opfatter fluer som sjælsvæsener med væsentlig intellektuel kapacitet, lever vi med det og lader fluerne dø. Lev og lad dø, som man siger...

Fluepapir er som sagt en gammel opfindelse. Meget gammel - for allerede i 1914 kunne man se udtrykket brugt i Politiken som en billedlig betegnelse for en overfyldt Hornbæk Badestrand.

Både turister og lokale valfarter til vandkanten
for at se solnedgangen - og fotografere
med mobiltelefoner.
Nu har vi bedre plads på strandene her i Nordjylland - men alligevel falder betegnelsen fluepapir let for, når man ser stranden i Blokhus. Her er et par billeder taget forleden i det blandt TV-meteorologerne så omtalte tropedøgn - oven i købet fotograferet sent på aftenen i solnedgangens skær. Stranden minder stadig om fluepapir.

Jo, det er sommer - både for fluer og mennesker...
Sommeraften på Blokhus Strand.

Ingen kommentarer: