tirsdag den 9. marts 2010

Tilbage til gerningsstedet

Det siges, at forbrydere har det med at vende tilbage til gerningsstedet - og da det jo i brede kredse i vore dage betragtes som en forbrydelse at æde og drikke og have det sjovt, ja, så er jeg vel ligesom den berømte forbryder, der vender tilbage til gerningsstedet, da jeg mandag satte foden i Kangerlussuaq / Søndre Strømfjord.
Det er flere år siden, jeg har været her sidst - men alt ligner nu i store træk sig selv. Det er koldt, -25, solen skinner, der er gamle kendinge i baren - og forresten var det stort set de samme mennesker, som var med flyet, som dengang jeg selv boede i Grønland.
En ting er dog forandret. Den udvidelse af lufthavnsbygningen, som nu har været hårdt tiltrængt i 20 år, er endelig ved at blive gennemført. Men det betyder også, at Kangerlussuaqs vartegn - den mest fotograferede seværdighed - vejskiltet, som viser vej til resten af verdenen ikke længere er fritstående. En skandale, intet mindre!
Sjovt nok har jeg aldrig fotograferet skiltet før. For da jeg i sin tid boede i Grønland, så jeg jo slet ikke tingene med en turists øjne - og havde som regel heller ikke kamera med mig. Men på denne korte tur i denne uge har jeg lovet mig selv, at der skal tages billeder. Masser af billeder, ja, der skal.
Så her er desuden et for alle grønlandsfarere ganske nostalgisk kig ud over Kangerlussuaq med Black Ridge i baggrunden. Alle de gange, man har siddet i baren eller cafeteriet og ventet på ny information om et forsinket eller aflyst fly, mens man har stirret på Black Ridge - akja.
Og så er der et andet kendt billede, hvis man endelig er kommet ud af lufthavnsbygningen og hotellet. Udsigten mod Sugar Loaf og ørkendalen - ja, der findes faktisk en vaskeægte sandørken inde i baglandet, akkurat som vi kender dem fra film med dyreskeletter i sandet og vrag fra styrtede fly.
Bemærk i øvrigt det ekstreme lys - det er meget typisk for Kangerlussaq ved vintertide - og som sammen med sneen faktisk gør det til lidt af en teknisk udfordring at lave ordentlige billeder!
Jeg er nu i Ilulissat og vender senere tilbage med turistbilleder fra dette grønlandske turistmål no. 1.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: