onsdag den 11. december 2019

Slut med Disko

Skibet var ladet med minder

Togtet er slut efter 51 år. Disko bliver nu hugget
 op i Busan, Sydkorea. Foto: Vladimir Toniae
Det var med et betydeligt stik af vemod, at jeg forleden måtte skrive historien om, at det gode skib Disko nu er gledet til kajs for sidste gang. Disko bliver netop nu hugget op i den koreanske havneby Busan.

Jeg har kun gode minder om Disko, der tjente den grønlandske kystpassagertrafik for KGH/KNI i perioden 68 til 97. Her sejlede skibet i fast rutefart mellem Nanortalik i syd og Uummaannaq i nord. Først i halvfemserne havde jeg hele Grønland som min arbejdsplads med udgangspunkt i Sisimiut, hvor der dengang ikke var landingsbane, så jeg brugte ofte Disko, når jeg skulle til Maniitsoq eller Nuuk.

Siden af Disko set fra Zodiac'en (gummibåd)
ud for Qoornoq i Godthåbsfjorden.
Disko overgik i 1997 til den spirende krydstogtsturisme - og her blev det til en enkelt helt speciel tur, hvor vi (Sct. Georgs Gildet i Godthaab) chartrede skibet som afslutning for hjælperne ved Tivoli i Nuuk. En helt igennem fantastisk tur med god mad og fadøl i pæne mængder i Godthåbsfjorden, hvor vi besøgte den nedlagte bygd Qoornoq med landgang ved hjælp af gummibåde. Disko havde aldrig tidligere været i det område, så et par gildebrødre måtte agere "kendtmand" på den sidste del af turen.

Disko var et flot og meget komfortabelt skib. Dækket var hvælvet, som man nu byggede skibe før i tiden. Der var god plads til de 250 passagerer, som skibet var godkendt til. Heraf kunne de 138 tilbringe turen langs den grønlandske kyst i fine kahytter – og ellers var der restaurant og salon med polstrede møbler. Her er der blevet spillet Olsen mange gange, mens Disko i al slags vejr stred sig gennem bølgerne.

I 2000 blev det solgt til Caribien, og siden 2005 har Disko under navnet Polaris sejlet krydstogter i Barentshavet med hjemhavn i Murmansk.

Nu er turen slut. Disko bliver forvandlet til skrot i Korea. Men minderne lever fortsat i vore hjerter.
Disko for svaj ud for Qoornoq.

2 kommentarer:

Mariia sagde ...

Hej Jesper ... din gmailadresse fungerer åbenbart ikke - kan du sende mig en gyldig e-mailadresse?

Jesper Hansen sagde ...

jeps@dovregubben.dk