fredag den 13. december 2019

Grønlandsk juleøl

Nisseøl fra Narsaq

Det er måske ikke så kendt i Danmark, men bølgen af mikrobryggerier er også nået til Grønland. Og de producerer glimrende øl på basis af det bløde vand fra indlandsisen.

Jeg har netop modtaget en sortimentskasse fra Qajaq Brewery i Narsaq - og hvad var mere nærliggende end at bruge fredagsbaren til en prøvesmagning?

Jeg prøvede det lille bryggeris juleøl. Normalt er jeg ikke så pjattet efter juleøl, som for det meste er noget sødt sprøjt, der kalder på folkedybets laveste fællesnævner. Jeg drikker i det hele taget ikke meget øl her på mine ældre dage - og har derfor ikke den helt store referenceramme.

Men juleøllen fra Narsaq var absolut drikbar. Minder mest af alt om classic, men noget kraftigere i smagen. Så den er godkendt.

Sjovt er det også at have grønlandsk øl i huset. Eller rettere grønlandske ølflasker i huset. Grønland har et temmelig rigidt retursystem, der kun tillader en flasketype til øl. Den type har jeg drukket af adskillige tusinde gange - og faktisk slog jeg ofte tænderne, når jeg jeg kom til Danmark og drak af den slanke og meget høje ølflaske.

I vore dage er det mest dåser, der er i huset - og jeg drikker næsten altid af glas. Men hyggeligt er det at se den grønlandske ølflaske på vore breddegrader, hvor man i øvrigt tillader stort set alle flasker - bare der er et returmærke på flasken.

Bryggeriet i Narsaq, Qajaq Brewery, er angiveligt  et temmelig ambitiøst bryggeri, der producerer en halv snes forskellige øltyper med - så vidt jeg kan bedømme - stor virtuositet. Øllet importeres til Danmark af firmaet Copenhagen Beer Import - og på virksomhedens Facebook-side kan man finde nærmere oplysninger for nærmeste forhandler af dette glimrende bryg.

For en god ordens skyld skal jeg gøre opmærksom på, at dette indlæg ikke er sponsoreret af bryggeriet, men udtryk for min personlige mening.

Ingen kommentarer: