torsdag den 27. juni 2019

Kronhjort på Bjerget?

Brug øjnene

Billederne er klikbare.
Red. anm. 27. juni kl. 12.28: Der er blandt egnens jægere nogen debat om, hvorvidt kræet er et rådyr eller en kronhjort. Jeg har derfor forsynet rubrikken med et spørgsmålstegn. Det ændrer dog ikke ved bloggens vigtigste pointe: Man skal køre langsomt og forsigtigt på egnens smalle veje - både af hensyn til dyrene og en selv!

Red. anm. 30. juni kl. 05.55: Juryen har talt. Der er nu enighed om, at dyret er et rådyr - et stort lam eller en smalrå. Bestemmelsen bygger på, at halen ikke er andet end en lille dusk, hvor krondyr har en meget længere hale. Det hvide agterspejl, som er et meget sikkert kendetegn på rådyr, udvikles først fuldstændigt hos voksne dyr - og kan i øvrigt fremstå utydeligt i sommerdragten.

Det kan betale sig at køre langsomt og nyde naturen med ophøjet værdighed - især hvis man gider bruge øjnene.

Forleden morgen kom jeg forbi Bjerget, hvor jeg fik øje på et dyr i kanten af kornmarken. Det var kun lige hovedet, der stak op - og der er næppe mange, der vil få øje på det. Men nu lister jeg altid forbi stedet, fordi der næsten altid er dyr - og jeg er hunderæd for at køre noget ned.

Så jeg så dyret og stoppede. Vi kiggede længe hinanden an, men til sidst gad dyret, som jeg antog for at være et rådyr, ikke være med længere. Og da det rejste sig og viste agterspejlet, viste det sig sør'me at være en kronhjort - en hind eller en stor kalv mener naboen, som er ekspert i den slags ting.

Jeg synes, at det er spændende, at vi har Danmarks største dyr listende rundt lige i nabolaget. Men det er også en påmindelse om, at vi skal køre langsomt på de små veje, for et krondyr kan nemt smadre en bil til ukendelighed, hvis uheldet er ude.

Dagens bonusbillede er en toppet lappedykker, hvor man tydeligt ser, at bentøjet er monteret helt agter - akkurat som propellen på en speedbåd.

1 kommentar:

Farmer sagde ...

Der er ingen grund til nogen debat om arten. Det er et rådyr.