lørdag den 8. juni 2019

Stuvet spidskål

Sommermad

Stuvet spidskål er noget af det mest ultimative sommermad, som jeg kan finde på - men jeg er jo også en stor ynder af det traditionelle danske mormor-køkken.

Det er jo ikke alle, der har det sådan i vore dage. For mange kan det ikke blive nyt og særpræget nok - med det resultat, at de stakkels mennesker aldrig bliver ordentligt mætte. Men det betyder sikkert også mindre for dem, der lægger vægt på at være med på beatet.

En af dem, der altid skal twiste de traditionelle retter og lave de nyeste opskrifter fra ugebladene og TV, bor i nærheden - og jeg mødte hende, da jeg handlede. Hun nikkede anerkendende og sagde, at stuvet spidskål smager ganske godt, men tilføjede så: - Det er mærkeligt, at de gamle retter kan sådan noget...

Tjaah, det er vel netop derfor, man laver tingene som i gamle dage. Der er jo ingen grund til at lave om på noget, der virker. Jeg synes, at vi skal vise respekt for alt, hvad der er gammelt og traditionelt. Det er vores kultur - og det beriger os jo med den samme glæde, som når en grønlænder får tårer i øjnene ved tanken om sælspæk. Det er en af vigtigste ting, jeg har lært i Arktis - vi skal stå ved traditionerne og det gammeldags og ikke skamme os over vores kultur.

Opskriften på stuvet hvidkål bragte jeg her på bloggen allerede for ni år siden, men vi tager den lige igen for Prins Knud:Snit spidskålen og kog den i lidt letsaltet vand i et par minutter. Lav en smørbolle med en spiseske maizena og hæld kogevandet på. Tilsæt lidt mælk for at farve sovsen ordentlig hvid og krydr med lidt friskkværnet peber. Kom den kogte spidskål i sovsen og giv det hele et opkog inden serveringen.

Det tager ti minutter - og så er der tid til også at bruge tyve minutter på en stor portion frikadeller af et halv kilo fars. Der skal helst være for mange, så der også er til pålæg de kommende dage. Frikadeller er nemlig det grundstof, danskerne er bygget af...

Ingen kommentarer: