onsdag den 15. maj 2019

Plastiknostalgi

Der var en gang...


Det er i dag 30 år siden, at vi gik over til de ottecifrede telefonnumre, som vi kender i dag - for eksempel 98 13 02 01.

Før 15. maj 1989 var det tilstrækkeligt med seks cifre, hvis man telefonerede inden for sit eget område - for eksempel Nordjylland. Det var også i forbindelse med overgangen til de otte cifre, at områderne mistede 0 som første ciffer, så Nordjylland skiftede fra 08 til 98.

Siden er der kommet flere områdenumre til Nordjylland som 96 og 99 - og så er områdenumrene nærmest ren teori i dag, hvor hele landet er et område og mobiltelefonerne har næsten overtaget.

Men hvorfor nu bruge tid på telefonnumre?

Jo, det skyldes, at jeg forleden fandt en gammel bærepose i en af flyttekasserne i arkivet. Plastikposen stammer fra den nu hedengangne butik Aalborg Stereo Studio i Algade. På posen kan man se, at forretningen havde telefon 08-16 00 41, og det betyder altså, at jeg kan datere posen til før 1989.

Det passer meget godt, for posen er i LP-format - og den er sikkert brugt til at bære en flunkende ny LP hjem til grammofonen. Sådan en LP var ikke bare noget man købte, men noget man f.eks. flottede sig med på en lønningsdag. Prisen var typisk 49 eller 59 kroner på det tidspunkt - og inden man besluttede sig, trawlede man alle butikkens kasser med plader igennem. Pladerne var sirligt ordnet i alfabetisk orden i to serier - nyudgivne LP'er til normalpris og lidt ældre LP'er, der var nedsat. Så valget stod mellem en helt nyudgivet plade til 59 kroner eller det rene frås med to lidt ældre og nostalgiske plader til 39 kroner stykket...

Det var i øvrigt Stereo Studios styrke. Der var altid et godt tilbud, og mange af mine LP'er er erhvervet i den butik. Jeg har dem også fortsat - og spiller dem gerne i muntre øjeblikke.

I slutningen af 80'erne kom CD'erne frem - og en del musik har jeg både på LP og CD, men især den ældre musik lyder efter min smag bedst på LP.

Det er i øvrigt også ren teori i dag, hvor Stereo Studio er væk - kvalt af streaming og digitalisering. Den slags moderniteter er bare ikke slået helt an endnu her på parcellen, hvor vi i øvrigt stadig nedtager fjernsyn via en antenne på gavlen.

Bæreposen fra Stereo Studio vil jeg nu gemme omhyggeligt som et kært minde om en tid, hvor musik blev købt i en butik - og om føje år sikkert også som et minde om en tid, hvor plastikposer var normal og politisk korrekt emballage.

Ingen kommentarer: