mandag den 6. maj 2019

Pluddersprog

Togbane


Nogle af bloggens læsere har  måske bemærket, at jeg er hypersensitiv over for ændringer i sproget. Det er en last, jeg deler med blandt andre Nordjyskes sprogredaktør, Ove Nørhave. Han har i dagens avis været så været så venlig at omtale min irritation over, at politikerne nu er begyndt at kalde jernbaner for togbaner. Nørhave mener, at det er et retorisk trick for at afdramatisere milliardinvesteringer. Her er et uddrag af dagens Ordjyske i Nordjyske:
-----
Nogle aktive sprogbrugere kan ikke undgå at føle sig talt eller skrevet ned til, når de - i en ellers voksen sammenhæng - falder over ordet togbane.

Jesper Hansen fra Øland skriver:

- Så har jeg fået et nyt hadeord ... Det hele begyndte vistnok midt i marts, da NORDJYSKE rekapitulerede det seneste trafikforlig. I avisens omtale kunne man blandt andet læse, at der skulle bygges en ny togbane over Vestfyn. Siden har jeg bemærket ordet togbane adskillige gange i medierne - og det generer mig voldsomt.

Jesper Hansen tilføjer:

- Togbane kan til nød bruges om et Brio-legetøjstog med tilhørende skinner, men da ikke om en rigtig jernbane. Er det politikerne og journalisterne, der går i barndom? Det har jeg længe haft en mistanke om sådan helt generelt, men ligefrem til at pludre togbane i stedet for jernbane?

Ifølge Den Danske Ordbog på nettet (ordnet.dk/ddo) kan man godt omtale jernbane som togbane, men der er tale om uformel sprogbrug.

For ja, togbane er i første række ”jernbane med elektrisk tog i lille målestok beregnet til tog”.

Omvendt er jernbane udelukkende for de voksne - for her er der tale om ”strækning af parallelle skinner (jernbanespor), der forbinder steder i landskabet”, og det kan også være ”et (landsdækkende) system af sådanne strækninger med tilhørende stationer, tog og driftsanlæg”.

Sprogligt foreligger her flere muligheder.

Enten kan nogle af politikerne ikke glemme, at de engang har leget med skinner og tog og stationer i miniformat (og måske gør nogle det stadig i hobbykælderen?) - eller også skal det bevidst lyde af mindre, hvis man skal have listet en større bevilling igennem.

For herregud, der er jo bare tale om en togbane, det er jo ikke alverden, det koster ganske vist mange millioner, men en togbane lyder bare af mindre (og også af noget mindre alvorligt) end jernbane.

Derfor har nogle journalister også en tendens til at gribe til ordet ”fut”, når emnet er tog - også selv om vore dages tog er ude af stand til at udstøde noget som helst, der bare minder om fut.

Ifølge ordbogen er futtog et ord, som børn bruger om tog - og så er det den ret malende betegnelse for ”formation, hvor anholdte personer sidder tæt sammen i en række på jorden med hænderne bundet”.

2 kommentarer:

Claus Nielsen sagde ...

Så må vi håbe, det bliver en togbane, der anlægges til Billund.☺
Claus Nielsen

Jesper Hansen sagde ...

Jeg er egentlig ligeglad med, hvad de laver - bare jeg kunne slippe for at betale for politikernes legen med tog.