tirsdag den 7. marts 2017

Messerschmitt fundet ved Birkelse

Skoleelev med metaldetektor fandt styrtet fly

Tysk kram. Motoren fra det styrtede fly er næsten uskadt.
Daniel måtte udtale sig til adskillige medier i dag.
Krigens gru kom uhyggeligt tæt på for den 14-årige Daniel Rom Kristiansen fra Birkelse, da han skulle skrive en opgave om anden verdenskrig til skolen. På familiens marker fandt han nemlig resterne af et tysk jagerfly og den dræbte pilot.

Mens Daniel arbejdede på skoleopgaven, gik han sammen med sin far ud på familiens marker for at finde rester fra et fly, som deres bedstefar havde fortalt styrtede tæt på gården i november 1944. Umiddelbart efter styrtet dukkede tyskerne op, og man regnede derfor med, at der var ryddet op.

Men Daniel fandt adskillige metalstumper med sin metaldetektor. Med en gummiged begyndte familien at grave og fandt flyet i syv meters dybde. Her dukkede der også ligrester op mellem vragdelene, og politiet blev tilkaldt.

Politiet har spærret findestedet af.
Derfor blev marken, der tidligere var mose, spærret af politiet her til morgen, så man kan få samlet resterne af piloten sammen. Desuden blev bomberydderne fra Skive tilkaldt for at undersøge, om der eventuelt er ammunition tilbage.

Der er derfor ingen adgang til selve fundstedet, men Daniel og hans familie havde forinden blandt andet fundet motoren, et halehjul og flere maskingeværer fra vraget. Tingene er samlet i familiens lade, hvor pressen tirsdag formiddag fik adgang til at fotografere effekterne.

TV2 oplyste her til middag, at der er tale om et træningsfly af typen Messerschmitt Bf-109.

Flytypen var en af tyskernes foretrukne og gav blandt andet englænderne stor modstand under slaget om England. Bf-109 var et ensædet jagerfly, og der blev fremstillet over 35.000 eksemplarer under krigen.

Fundet af det tyske fly er lidt af en sensation, og det blev straks lidt af tilløbsstykke for medierne med TV2-News i spidsen med nyhedshelikopteren - og selvfølgelig med Dovregubben som den berømte rosin i pølseenden.
Et af flyets hjul.
Ude til højre ses en del af bevæbningen.
Messerschmitt Bf-109.
Stort medieopbud i Birkelse.

Ingen kommentarer: