lørdag den 23. juli 2016

Vesløs Kro

Rødspætte i verdensklasse

Vesløs Kro har de seneste år udviklet
sig til et populært spisested.
Tirsdag aften spiste vi på Vesløs Kro. Sjældent har jeg fået en så perfekt og veltillavet rødspætte.

Rundt i landets mange stationsbyer ligger kroer, der bestemt havde deres storhedstid, mens der stadig var jernbaner - og togene ikke hed IC4.

Vesløs Kro er ingen undtagelse. Jernbanen er nedlagt - og kroen ligger for enden af en sidevej til en sidevej til hovedvejen mellem Aalborg og Thisted. Når sandheden skal frem, har jeg faktisk aldrig været i nærheden af den sidevej.

Men rygtet var løbet i forvejen. Kroen blev i 2011 overtaget af Grethe og Jørgen Jacobsen, som har fået godt gang i forretningen. Så godt at flere i min omgangskreds har omtalt kroens restaurant i stærkt rosende vendinger - og da vi tirsdag alligevel var på de kanter, skulle det da prøves.

Vi havde tjekket menukortet i forvejen. Jenne gue sager fra det klassiske danske kro-spisekort. Vi havde på forhånd besluttet os for helstegt rødspætte med persillesovs, så der var ikke grund til så meget snak, da vi ankom i den lille og forholdsvis uprætentiøse restaurant med lokal kunst på væggene.

Vi fik en plads med det samme og et kvarter senere serverede krofatter en kæmperødspætte til hver med tilhørende nye kartofler og persillesovs, der var forstærket med stegesmørret oven i. Vi blev spurgt, om vi ønskede andet tilbehør. Krofatter anbefalede agurkesalat, som er det foretrukne på de kanter, men han kunne da også tilbyde tyttebær, som er populært tilbehør i Vendsyssel.

Vi takkede ja til agurkesalaten, der var hjemmelavet og smagte himmelsk. Rødspætten var stegt perfekt. Den var stor og fast i kødet, velpaneret og helt sikkert friskfanget. Sjældent har jeg fået en så perfekt rødspætte. Den manglede måske lidt salt, men hellere for lidt end for meget og i hvert fald tæt på verdensklasse, om en sådan findes inden for disciplingen helstegt rødspætte, der vist nok er en særlig dansk spise.

Det hele var simpelthen bare i orden. Hurtig betjening med god lune og lokal dialekt - og bedre kan en rødspætte næppe laves.

Rødspætterne på Vesløs Kro er åbenlyst populære. Der blev ved med at komme gæster - og jeg hørte lige inden vi gik, at der var udsolgt af rødspætter. Så det kan nu godt være, at vi bestiller rødspætten hjemmefra, næste gang turen går mod Vesløs Kro - og det gør den helt sikkert igen.For det var godt i al sin enkelthed.

Og så mødte jeg Amdi Pedensen - Nuuks tidligere socialchef
og en god, gammel kollega fra tiden i Grønland.
Udover den udsøgte rødspætte fik aftenen også en lidt uventet drejning, da en af de andre gæster henvendte sig til os. Det viste sig, at være en af mine gamle kolleger: Amdi Pedersen (Nej, ikke ham fra Tvind...), som i en årrække var socialchef i Nuup Kommunea, men flyttede til Frøstrup for 15 år siden. Det var et hyggeligt gensyn med plads til mange gode historier - og mon ikke vi også mødes igen på Vesløs Kro.

Ingen kommentarer: