mandag den 25. juli 2016

Fingrene i jorden

Knokleri i sommervarmen

De fleste vil nok mene, at søndagens sommervarme mest af alt var til afslapning og drinks på kanten af pølen.

Men ikke her i huset. Af uransagelige årsager var jeg hyperenergisk og gav rhododendron-beddet den helt store overhaling. Kun nødtørftigt påklædt af hensyn til almindelig anstændighed knoklede jeg, så sveden løb i striber ned ad den jordede og mogede krop. Tillokket af de ildelugtende kropsvæsker holdt myg og klæg oven i købet en ordentlig fest på mit velproportionerede Adonis-legeme.

For nogen tid siden købte jeg fem rhododendron-planter i et ophørs-udsalg i en af sommerlandets sæsonbutikker. Et rigtigt røverkøb, som imidlertid krævede, at jeg omorganiserede styrkerne i beddet - og udvidede det med et par kvadratmetre.

Så jeg startede med at skære græstørv, som jeg kan bruge et andet sted i haven. Det er beskidt arbejde - og så var stilen ellers lagt. Jeg flyttede en stribe azalier og et par dværgrhododendron - og så var der plads til de nye planter, der blev lagt behørigt i jorden med frisk sphagnum. Det hele blev pakket ned i et nyt lag dækbark.

Der blev også tid til at rive en masse mos op af græsplænen og så nyt græs i hullerne, som jeg fyldte med lidt af den overskydende jord. Med den gode varme bør der ikke gå mere end et par uge, før græsplænen i den ende af haven stråler som en grøn ost...

Jorden er naturligt sur i den del af haven. Det skyldes blandt andet, at der er lidt fugtigt og masser af skygge, så det er også tilholdssted for masser af myg og klæg. De tog for sig af retterne, uden at jeg protesterede nævneværdigt.

Jeg lider af alvorlig myggetække, men heldigvis bliver jeg altid immun over for insektbid i løbet af sommeren - og dertil er jeg altså nået i år. Så lad dem bare stikke, myggene altså. Det er lidt værre med klæg, for det gør altså ondt, når de bider. Men også det kan man vænne sig til, så....

Næste projekt i haven bliver anlæggelsen af et såkaldt naturhegn. Jeg er nemlig træt af at køre på genbrugspladsen eller brænde grenaffaldet fra havens hække og træer. Så nu bliver de til et lille læhegn ovre ved huggepladsen. Naturhegnet bliver forhåbentlig også et godt tilholdssted for fugle, pindsvin og andet godt fra den lokale fauna, så det er jo ren winwin, som man siger.

Og så høstede vi de første frilandstomater søndag eftermiddag...

Ingen kommentarer: