onsdag den 22. september 2021

Mega-tagetes

Nemme blomster


Tagetes er normalt en lille, nem blomst, som dyrkes flittigt i de små haver - også her på parcellen.

Det begynder i de allertidligste forår, hvor vi sår frø, som er indsamlet året før. De sættes til forspiring i begyndelsen af marts, og allerede efter en uge myldrer det op af jorden med spirer og kimblade.

Efter en måneds tid er de klar til at prikles.Det vil sige, at man planter de små blomster fra såkassen over i små potter, hvor de så kan udvikle ordentlige rødder den næste måneds tid - og så er planterne klar til at blive plantet ud i haven i begyndelsen af maj, når jorden begynder at blive varm. Enten direkte i jorden eller i potter og krukker.

Jo tidligere, jo bedre, for sneglene holder meget af de små planter - og i begyndelsen af maj er der ikke flere snegle, end at det er til at styre. Vi har ikke set meget til dræbersneglene i år, men også de sorte kratsnegle med det smukke brunmarmorerede sneglehus kan være slemme.

Og så kan man ellers nyde de smukke gule og orange blomster hele sommeren. Tagetes er taknemmelige og behøver ikke gødning, bare de får en sjat vand i ny og næ.

Da jeg plantede tagetes ud i forsommeren fik jeg et par planter i overskud. Dem satte jeg for sjov i kanten af bedet med blomsterkarse. Tallerkensmækkerne, som de også kaldes, er noget mere krævende og skal have gødning for at få gang i væksten.

Gødningen kom også de små tagetes til gode, og en af de overskydende planter har udviklet sig til en mega-tagetes - en halv meter høj med blomster så store som knytnæver. Det har jeg aldrig set før - og det er næsten for meget af de gode, men sjovt er det. (Se det nederste foto.)

Vi har haft tagetes i mange år, så det kan heller ikke undgås, at der dukker selvsåede planter op. Dem flytter jeg normalt til potter eller til de steder, hvor sneglene har ødelagt tagetes-planterne. Men i år overså jeg nogle planter i hjørnet af et lille bed med liljekonval-buske. Det har udviklet sig til mega-monster-tagetes-blomsterflor med de smukkeste brunorange blomster. 

For smukt er det - og det er herfra, at jeg høster frøene til næste års tagetes-pragt. Så jeg glæder mig allerede til foråret. Men først skal efteråret og vinteren overståes. Det skal nok gå hurtigt. Der er kun tre måneder til, at de første erantis og krokus titter frem mellem buskene.

Ingen kommentarer: