mandag den 20. september 2021

15 minutters berømmelse

Fjernvarmeværket lukker


Andy Warhol spåede en gang, at i fremtiden vil alle få femten minutters berømmelse. Så jeg har da et par minutter til overs, selv om jeg forleden optrådte ganske kort i TV2-Nord.

Det handler om, at fjernvarmeværket på Øland lukker. Bygget i sin tid, fordi politikerne ønskede fjernvarme baseret på naturgas selv i den mindste flække. Nu er naturgas ikke længere sjovt blandt klimatosserne i Folketinget, så nu er tilskuddet til barmarksværkerne væk - og så kan det lokale varmeværk ikke løbe rundt længere.

Så det er altså politikernes skyld, at vi er endt i suppedasen. Jeg synes, at vi på Øland er havnet i en træls situation på grund af politisk inkompetence - og der har ingen vilje været, hverken blandt folketingspolitikere eller kommunalpolitikere, til at hjælpe os. Herregud, vi er jo bare en flok bønder langt ude på landet, som man kan skalte og valte med - akkurat som ridefogeden gjorde det i gamle dage på herregårdene.

Rådet til os er, at vi anskaffer en varmepumpe - altså forbrug, forbrug, forbrug af elektronik fra Fjernøsten. Akkurat, som dengang politikerne tvang os til at bruge digital TV. Eller dengang de lukkede DAB-båndet.

Og så en individuel løsning i et land, der ellers stålsat tror på socialisme og kollektive løsninger. Det gør mig vred - og dybest set tror jeg ikke på, at varmepumper er en langsigtet løsning. For når det engang heller ikke er sjovt længere, så kommer der afgifter på - eller det bliver helt forbudt, akkurat som man er i gang med at forbyde brændeovne og oliefyr. Og så kører forbrugshjulet videre med nyt, nyt, nyt.

Eller hvad med solpanelerne, som politikerne var helt vilde med? Da det slog igennem, fik politikerne kolde fødder og ændrede vilkårene. Det sker garanteret også, når de får prakket os alle varmepumper på.

Der sidder en flok velbetalte politikere, der ikke værdsætter, hvor lønnen kommer fra - og de tager skrivebordsbeslutninger uden tanke for konsekvenserne ude i de små hjem. Det gør mig vred - og i øvrigt er jeg dybt skeptisk over for varmepumper. Det er elektronik, som stammer fra Fjernøsten - og den slags holder normalt kun lige til garantien udløber.

Løsningen for mig er en varmepumpe på abonnement. Det er der ingen besparelse ved, men forhåbentlig tager lejeordningen det værste bøvl og de årlige serviceomkostning. Men en ting er sikkert. Jeg tror ikke på hverken eksperter eller politikere, når de er helt vilde efter varmepumper.

TV-indslaget kan ses på TV2-Nords hjemmeside. Indslaget findes nedenunder selve artiklen.

Ingen kommentarer: