lørdag den 4. september 2021

Bedstemor med slag i

Bolværksmatroser


Lørdagen blev tilbragt på Flådestation Frederikshavn, hvor der var åbent hus.

Det blev en forrygende dag blandt søens folk - ikke mindst for Dina, der elsker at sejle.

Højdepunktet var en havnerundfart - og fart skal her forstås meget bogstaveligt - i en af Søværnets mange RIBs (hurtigtgående gummibåde med stift skrog, kort forklaret). Dina havde det som en flyvefisk over vandet - og det kneb med billeder af det store øjeblik, fordi jeg havde travlt med at klamre mig fast til det ikke helt komfortable fartøj.

For mig blev det til et kærligt gensyn med inspektionsskibet Vædderen, hvorfra jeg har båret mange lettere og sværere branderter ned ad falderebet. 

Vædderen var i sin tid adopteret af Nuup Kommunea, hvor jeg arbejdede som informationschef - og blandt mine kære pligter var blandt andet Vædderens årlige reception for byens honoratiores, som altså også omfattede min ringhed.

Til gengæld lånte jeg en bybus (med chauffør) og bød på en byrundtur for mandskabet. Det var også altid festligt - ikke mindst fordi svendene som regel medbragte lidt toldfri spiritus til busturen. For resten er jeg da også født i Vædderens tegn.

Det blev også til et kig på en Siriuspatruljens nye både. De blev anskaffet sidste år, hvor jeg også skrev en længere artikel til Sermitsiaq om anskaffelsen. Der er fem af dem - bygget af aluminium i Finland. De er af landgangstypen, så de kan sejle direkte op på en strand - og så har de et par 225 hestes Mercury-motorer, der bringer topfarten op 38 knob.

Vi benyttede også lejligheden til et besøg på Skoleskibet Danmark, der drives af søfartsskolen Martec i Frederikshavn, men har hjemmebase på flådestationen. Jeg har aldrig set skibet før, og jeg havde lidt problemer med at finde det, for det er altså betydeligt mindre, end jeg troede. I øvrigt trængte messingen til at blive pudset, så der venter de nye elever en hård tørn, når skibet stævner ud på efterårstogtet den 21. september. Togtet går til Irland, Tenerife og Azorerne.

Helikoptere er jo populære i vores lille familie, så vi nød også en fin opvisning med flyvevåbnets EH-101 helikopter - og dagen blev så afsluttet med et besøg af to F-16 jagere over Frederikshavn. 




1 kommentar:

Ole Abrahamsen sagde ...

Fin historie old salt