lørdag den 23. januar 2021

Sømandsskrøner i dansk TV-serie

Skibskatastrofer og voldsom død

Screendump fra DR2

Fredag begyndte DR på endnu en genudsendelse af TV-serien "En by i provinsen" fra 1977. Det er ikke verdens mest ophidsende TV-serie, men ganske hyggelig - især på grund af Dirch Passer og hans rolle som hotelejer Didrichsen på Hotel Gripsholm.

MS Gripsholm. Foto: Wikipedia
Nu er Passer jo Passer - og alt, hvad han siger, skal med al respekt tages med et gran salt. Det opdagede jeg fredag, hvor jeg tændte for fjernsynet omkring 25 minutter inde i første episode. Her fortæller Didrichsen en anekdote fra sin fortid som chef cuisinier på den svenske luksusliner MS Gripsholm. Her havde Passer - altså Didrichsen - en gang tilberedt Hummer Americaine (grillet flækket hummer med en kraftig tomatsauce) til første servering. 

Lækkerierne kom dog aldrig på bordet, angiveligt fordi "Andrea Doria sejlede lige ind i siden på os. Er det ikke typisk italiensk?", som Passer siger.

MS Stockholm efter kollisionen. Foto: Wikipedia
Her er der mildest talt tale om en voldsom fordrejning af de historiske kendsgerninger. Den italienske luksusliner Andrea Doria har aldrig kollideret med MS Gripsholm. Jeg går ud fra, at anekdoten er inspireret af Andrea Dorias kollision i 1956 med en anden svensk luksusliner, MS Stockholm.

Ulykken skete ved den amerikanske østkyst, cirka 50 sømil øst for Nantucket i dårlig sigt. Her vædrede MS Stockholm på vej fra New York og bound for København Andrea Doria, der var undervejs fra Napoli mod New York. Stockholm ramte Andrea Doria midtskibs med 21 knob og forårsagede et stort hul i skroget, der førte til, at MS Andrea Doria sank 10 timer efter kollisionen. Passagerer og besætning blev reddet ombord på Stockholm og den franske liner Ile de France, som var i nærheden. Ulykken kostede 46 mennesker livet, mens 1660 blev reddet.

Andrea Dorias sidste time. Foto: Wikipedia
Kollisionen skete 25. juli kl. 23, så det alene ødelægger Passers historie. Uanset at vi taler om en luksusliner, som var den tids svar på krydstogtskibe, har der næppe været tale om en første servering kort før midnat. Det kan næppe heller betegnes som særlig italiensk, at skibet blev påsejlet af et svensk skib, der altså ikke var MS Gripsholm, men MS Stockholm.

MS Gripsholm, der har givet navn til Didrichsens hotel i TV-serien, var bygget i 1924 og skiftede i 1954 navn til MS Berlin. Et nyt MS Gripsholm blev søsat i 1957 og sejlede under dette navn frem til 1975. Krydstogtskibet Sagafjord sejlede i perioden 96-97 ligeledes under navnet MS Gripsholm.

Jeg så allerede En by i provinsen, da serien havde premiere i 1977, så det kan egentlig undre mig, at jeg ikke har hæftet mig ved fejlen før. Måske jeg er lidt for begejstret for Dirch Passer?

Ingen kommentarer: