søndag den 31. januar 2021

Sælsom fugletur

Op af åens klare vand... 


Søndagens fugletur endte mærkeligt.

Der er is på fjorden og i Ulvedybet, så fuglelivet var til at overskue. Derfor kørte jeg en tur til Haldager, hvor Ryå munder ud i Limfjorden. Her er blevet set havørn de seneste dage, så måske???

Der var nu ikke det helt store at se, men solen skinnede, så jeg gik en tur. Og der fik jeg så flere gange et kig på en sæl, der stak hovedet op af åens klare vand. Og i mangel af havørn, kan en spættet sæl vel også bruges?

Det er desværre ikke noget godt tegn, at sælerne går op i åen. Det er tegn på, at der er alt for mange sæler i Limfjorden. Så nu står vi i valget mellem pest, sælpest, eller jagt - og der skal ikke herske tvivl om, at jeg går ind for sæljagt.

For sælerne har ikke noget at gøre i åen. Jeg talte med en lystfisker, som sagde, at det er et specielt stort problem i Ryå ved Brønderslev. Sæler i Brønderslev? Nej, vel? Verden er af lave.

En sæl spiser cirka 10 kg fisk om dagen, bare til orientering. Så sælerne kan hurtigt blive til en økologisk katastrofe i Ryås lille økosystem, hvor man blandt andet finder en stor laksebestand og også mange havørreder. 

I Grønland er der i øvrigt mangel på skind fra spættet sæl, der kun findes to steder på den store ø. Skindet bruges til bukserne i kvindedragten. Så lad os da give grønlænderne en hjælpende hånd ved at regulere sælbestanden i Limfjorden. Til gavn for fiskene, fiskerne og ikke mindst sælerne selv, der slipper for sælpestens langsomme virus-død. Lidt lige som coronaen. 

Ingen kommentarer: